Kysely: Kansa puuttuisi rasistiseen käytökseen – moni tiukentaisi maahanmuuttoa

Puolet suomalaisista tiukentaisi maahanmuuttopolitiikka, ilmenee T-Median Kansan arvot -tutkimuksesta.

T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikka sanoo tiedotteessa, että maahanmuuttokeskustelu on herättänyt suomalaiset miettimään maahanmuuttoa ja sen vaikutuksia.

Tiukentuneesta kannasta maahanmuuttoa kohtaan rasismi tuomitaan silti yleisesti. Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista sanoo olevansa valmis aktiivisesti puuttumaan rasistiseen käytökseen.

Kaksi kolmasosaa haluaa Suomen osallistuvan aktiivisesti pakolaiskriisin hoitamiseen.

Tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaisten turvattomuuden tunne on lisääntynyt. Suomalaiset arvostavat turvallisen elinympäristön aikaisempaa korkeammalle.

Lähes 80 prosenttia tutkimukseen vastanneista koki turvallisen elinympäristön erittäin tärkeäksi. Nousua edellisvuodesta on 10 prosenttiyksikköä.

Hallitukseen luottaa vain reilu kolmannes

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus on painottanut luottamuksen tärkeyttä yhtenä isoista teemoistaan. Silti hallitukseen luottaa suomalaisista vain 38 prosenttia, kun aiempaan hallitukseen luotti lähes puolet suomalaisista.

– Jatkuvat kriisit maailmalla näkyvät kansan kasvaneena turvallisuudenkaipuuna. Kotimaassa taas kaivataan jämäkkää johtajuutta sekä päätöksiä, jotka palauttavat uskon Suomen mahdollisuuksiin, sanoo T-Median tutkimusjohtaja Sari Maunula.

Muista instituutioista luottamus koulutusjärjestelmään ja poliisiin on korkealla, noin 90 prosentissa. Sen sijaan mediaan ja työnantajajärjestöihin luottaa vain runsas neljäsosa suomalaisista.

Kansan arvot -kyselyyn vastasi loka-marraskuussa yli 3 000 suomalaista.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja