Mainos

Kysely: Isojen alkoholilastien kärrääjät jaksavat ajella Latviaan asti

Viron alkoholiveron korotukset näkyvät jo alkoholituonnissa. Suuria alkoholilasteja tuovista suuri osa hakee juomansa nyt halvemmalla Latviasta, selviää Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK:n kyselystä, joka tehtiin Tallinnan-laivoilla.

Kyselyn mukaan heinä-elokuussa yli sata litraa alkoholijuomia Suomeen tuoneista lähes puolet teki ostoksensa Latviassa tai muualla Viroa kauempana.

Viro nosti heinäkuun alusta oluen valmisteveroa lähes 70 prosentilla.

Yhä useampi näyttäisi kyselyn mukaan reissaavan alkoholin perässä Latviaan asti. Kesäkuussa ennen veronkorotusta alle neljä prosenttia oli ostanut juomansa kauempaa, mutta heinäkuussa jo yli yhdeksän prosenttia.

Kaikkien kyselyyn vastanneiden heinä-elokuun olut-, siideri- ja long drink -ostoksista lähes 40 prosenttia tehtiin Latviassa tai muualla Viron ja laivojen myymälöiden ulkopuolella. Vastaavasti Virossa tehdyt mietojen juomien ostokset vähenivät.

Halvat hinnat motivoivat yhä harvempia

Väkevämmät juomat ostetaan kuitenkin yhä pääosin Virosta. Viinistä yli 90 prosenttia ja väkevistä juomista lähes 90 prosenttia oli ostettu Virosta tai laivoilta heinä-elokuussa. Olutta väkevämpien juomien verotusta ei korotettu kesällä.

Kyselyyn vastasi syyskuun 2016 ja elokuun 2017 välisenä aikana yhteensä lähes 2 900 suomalaista matkustajaa. Koko vuoden tilastojen mukaan alkoholin kokonaistuonti olisi kasvanut jonkin verran. Mietojen juomien tuonti väheni mutta viinien ja väkevien lisääntyi.

Matkaajilta kysyttiin myös, millainen merkitys Viron halvemmilla hinnoilla on matkustuspäätökseen. Reilu kolmannes ilmoitti, että halvempi viina ei vaikuta ollenkaan Viron-matkapäätökseen. Joka neljäs piti alkoholin halpoja hintoja ainoana tai merkittävänä syynä matkustaa Viroon.

Kyselyn mukaan keskimääräinen suomalaisturisti tuo Virosta mukanaan kuutisen litraa olutta, vajaat 3 litraa lonkeroa ja 1,3 litraa siideriä. Viiniä kasseissa on noin kolme pulloa, väkeviä 1,3 litraa ja likööriäkin pikkupullollinen.

Tutkimuksen tilasivat Palvelualojen ammattiliitto Pam, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa-yhdistys ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK. 

Alkoholia maahantuovien kiinnostus Latviaan on ollut esillä jo aiemminkin.

1:48

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.