Kyräilystä kannustukseen – ystävyysottelu lähensi poliisia ja somalinuoria

Keski-Espoon urheilupuistossa raikuivat tänään kannatushuudot sekä suomeksi että somaliksi, kun poliisien jalkapallojoukkue kohtasi somalinuoret kentällä.

Ennen peliä poliisit totesivat hymyillen tasapelin riittävän ja olevan se paras lopputulos, sen sijaan somalinuoret lähtivät otteluun voittamaan.

– Odotamme viihdyttävää peliä, toivottavasti poliisit jaksavat juosta meidän perässämme. Olisi pieniä kalavelkoja. Ei tasapeli riitä, haemme aina voittoa, kommentoivat pilke silmäkulmassa juuri ennen peliä Bulhan, Abdubulhan ja Abdehihassan.

Nuoret tekivät ensimmäiset maalit, mutta tällä kertaa nöyryys palkittiin - poliisit nappasivat ottelussa voiton lukemin 6-4. 

– Hyvä peli oli! Vastassa oli taitavia poikia, jotka olivat selvästi harjoitelleet yhdessä pelaamista. Sää oli tänään aika hankala, ensin me pelasimme vastatuuleen ja toisella puoliajalla pojat, poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen sanoi pelin jälkeen. 

Ottelu pedattiin keväällä keskustelutilaisuudessa, jossa nuoret haastoivat poliisit pelaamaan.

– Vähän aikaa mietimme, mutta otimme haasteen vastaan, Kilpeläinen kertoo.

Vaaroista varoittelu ei riitä

Nuorista koottu, rauhan puolesta pelaava Peace United on syntynyt osana Kirkon Ulkomaanavun Tekoja -kampanjaa. Sen tavoitteena on lopettaa vastakkainasettelu kulttuurien ja uskontojen välillä.

Huhtikuussa Kirkon Ulkomaanapu järjesti uskonnollisten ja perinteisten yhteisöjen edustajien sekä viranomaisten opintomatkan Washingtoniin. Matkan tavoitteena oli tutustua väkivaltaisen ekstremismin ehkäisemisessä toimiviksi osoittautuneisiin malleihin Washingtonissa ja Minnesotassa.

Matkalla syntyi idea myös poliisin ja yksin Suomeen saapuneiden nuorten välisestä jalkapallo-ottelusta.

– Luottamus viranomaisten ja nuorten välille ei synny siitä, että puhutaan radikalisaatiosta tai varoitellaan sen vaaroista, vaan konkreettisen, jokapäiväisen yhdessä tekemisen kautta, toteaa rauhanvälitysverkoston sihteeristön päällikkö Aaro Rytkönen.

– Poliisilla ja somalinuorilla ei ole kauhean hyvät välit. Tällainen peli lähentää nuoria ja poliisia tosi hyvin, ja toivon, että jatkossa nuoret uskaltavat työskennellä entistä paremmin poliisin kanssa, kertoo joukkuetta kasaamassa ollut Hanad Yasin.

Ongelmia on ollut Yasinin mukaan esimerkiksi siinä, että nuoret eivät välttämättä uskalla kertoa kaikkia asioita poliisille.

Lisävoimia yhteiskunnalle - ja maajoukkueelle

Myös joukkueen idean isä katsoi peliä tyytyväisyyttä hyristen.

– Ennen poliisit ja pojat ovat kyräilleet toisiaan, mutta tuolla he nyt tönivät toisaan pelin hengessä. Paras seuraus tästä pelistä on kuitenkin se, kun pelaajat istuvat pelin jälkeen yhdessä pukuhuoneessa ja poliisit tajuavat, miten loistavia pelaajia nämä pojat ovat ja miten mahtava tulevaisuus näillä pojilla on. Silloin olemme päässeet tavoitteeseemme, Kirkon ulkomaanavun rauhanvälitysverkoston johtaja Antti Pentikäinen sanoo.

– Kun nämä pojat löytävät sen oman paikkansa ja sen, miten he voivat rakentaa tätä yhteiskuntaa, me saamme todella vahvoja ihmisiä. Toivottavasti myös Suomen maajoukkueessa joku näistä pojista vielä tekee maaleja ja pääsisimme vihdoin niihin kisoihin, Pentikäinen sanoo.

Tämän päivän pelissä oli myös hyväntekeväisyyskulma: pelaajat keräsivät rahaa muutaman pelaajan pelilisenssiä varten.

Sekä poliisin edustajat että nuoret toivovat jatkoa ystävyysotteluperinteelle.

Lue myös:

    Uusimmat