Kypärä on laskettelijan halpa henkivakuutus

Laskettelun ja lautailun kanssa ammatikseen työtä tekevät ihmiset suosittelevat lämpimästi kypärän käyttöä jokaiselle. Suomalaiset käyttävät aktiivisesti kypärää.

Asenteet kypärän käyttöä kohtaan ovat muuttuneet viimeisten kymmenen vuoden aikana radikaalisti.

– Kypärä ei ennen ollut siisti juttu, mutta asenteet ovat onneksi kääntyneet päälaelleen. Kypärä on nykyään nimenomaan cool. Sen käyttö on täällä Itävallassa lisääntynyt selvästi viime vuosien aikana, sanoo seitsemän vuotta Itävallassa asunut Riitta Jääskeläinen.

Jääskeläinen toimii opettajana Freeride Gastein -hiihtokoulussa Bad Gasteinissa ja on sesongin aikaan päivittäin rinteessä.

– Meidän hiihtokoulussa alle 15-vuotiailla on kypäräpakko. Mun mielestä kypärä on tosi tärkeä asia. Itselläni on kypärä päässä vaikka seisoisin lasten rinteessä. Onhan se halpa henkivakuutus jokaiselle laskijalle ja lautailijalle, Jääskeläinen muistuttaa.

– En ole joka päivä tekemisissä suomalaisten kanssa, mutta näppituntumalta sanoisin että suomalaiset käyttävät muita kansallisuuksia enemmän kypärää.

Rinteessä lasketaan jopa 60 km/h

Myös Levin hiihtokoulussa pääsuojaa pidetään tärkeänä asiana.

– Laskunopeudet ovat kasvaneet, meilläkin rinteessä mennään jopa 60 kilometriä tunnissa. Meillä jää opettaja 2-4 kertaa vuodessa toisen laskijan alle. Ne ovat hurjia tilanteita ja pää osuu usein ensimmäisenä rinteeseen. Kypärä useimmiten pelastaa isommilta loukkaantumisilta, Levin hiihtokoulun johtaja Tapio Kokko sanoo.

– Kypärän tärkeys laskijan turvallisuudelle on kiistaton. Sitä paitsi kypärät ovat nykyään tyylikkäitä ja lämpimiä, Kokko jatkaa.

"Ei hengenvaarallista ilman kypärää"

Entinen maailmancup-tason suurpujottelija Sami Uotila pyörittää nykyään Vihti Ski -keskusta. Uotilan suhtautuminen kypärään on hieman erilainen.

– Onhan se aivan mahtavaa, että kypärä on tullut ihan yleiseen käyttöön. En silti tiedä, onko kypärä supertärkeä varuste laskijalle. Ei ole hengenvaarallista laskea ilman kypärää. Loukkaantumiset tässä lajissa tulevat usein extreme-tilanteissa, eli hypyissä tai rinteiden ulkopuolella, harvoin normaalissa rinteessä, Uotila miettii.

– Ei kypärä ole välttämättä joka päivä avuksi, ei laskettelu ole mitään jääkiekkoa. Jos autoilijoille laitettaisiin kypäräpakko, niin enemmän silloin ihmishenkiä pelastettaisiin, Uotila pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat