Kymmenen Ladan letkassa pitkin Venäjää − harrastajalle reissut ovat kohokohtia

Lada on kuljettanut Timo Juotetta mielenkiintoisiin paikkoihin ja seikkailuihin. Auton kotimaa Venäjä on näyttäytynyt automatkojen myötä pintaa syvemmältä.

Junalla Toljattiin

Heti Lada-kerhon toiminnan alkuvuosina tuli mieleen, että meidän pitää lähteä käymään VAZ:in tehtaalla Venäjällä Toljatissa. Ennen kuin matkaa ruvettiin edes suunnittelemaan, ajattelimme, että sinne pitää mennä Ladoilla.

Reilun viikon kestänyt matka tehtiin vuonna 2002, ja mukaan pääsi 20 kerhon jäsentä. Minulle vakuuteltiin, ettei sinne voi lähteä autolla, se on niin vaarallista. Menimme siis lopulta junalla.

Tehdas tuki matkaamme taloudellisesti ja järjesti paljon ohjelmaa. Oli kaiken maailman risteilyä, ja kävimme myös avaruusmuseossa ja Moskovassa.

Laatokan ympäri

Vuonna 2006 lähdimme viikon kestäneelle matkalle Laatokan ympäri. Mukana oli kymmenkunta Ladaa. Ajoimme Sortavalan kautta Petroskoihin, jossa yövyimme. Sieltä jatkoimme matkaa Syvärille, jälleen yöpyminen, ja sitten Pietariin.

Testasimme samalla, miten Venäjällä ajaminen sujuu porukassa. Ajoimme pikkuteitä, joista osa oli vanhoja, täynnä kuoppia ja monttuja. Ladan alusta on tehty huonoille teille, ja ne ovat oikeasti kestäviä.

Matkalla ei tullut mitään ongelmia. Miliisit eivät pysäyttäneet missään vaiheessa. Samalla näimme vähän todellista Venäjää.

Autolla Toljattiin

Vuonna 2008 lähdimme toisen kerran Toljattiin, tällä kertaa autoilla. Pari viikkoa ennen lähtöä tehtaat ilmoittivat, etteivät he otakaan meitä vastaan. Osa Ladan osakkeista oli tuolloin myyty Renaultille. Sanoin, että lähdemme silti, sillä kaikki oli valmiina viisumeita myöten.

Matka oli yhteensä 5 000 kilometrin mittainen. Ajoimme tehtaan ulkopuolelle. Sisään emme päässeet tällä kertaa, mutta tunsin yhden kaverin ensimmäiseltä reissulta, joka järjesti meille vierailun tehtaan omaan pieneen museoon.

Matkat ovat olleet minulle ehdottomasti Lada-kerhon kohokohtia. Emme ole vielä koskaan käyneet Ladalla itärajan yli kohti pohjoista ja Murmanskia. Todennäköisesti ensi kesänä tällainen reissu on tiedossa.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja