Kymmenellä tavalla terveempi koti

Nykyisin enemmän kuin koskaan kodin tulisi palauttaa ja antaa energiaa. Pienet tekijät valaistuksesta seinien väriin vaikuttavat uneen, voimavaroihin ja terveyteen kokonaisvaltaisesti.

Health.comin asiantuntijat kertovat kattavasti, miten tehdä kodista parempi paikka elää ja kohentaa omaa ja perheen jaksamista.

Rauhaa ja rentoutta

Harmoninen paikka rauhoittumiselle: emmekö kaipaa juuri sitä astuessamme ulko-ovesta sisälle? Hoitavilla sinisen, harmaan ja vihreän sävyillä sisustaminen auttaa alentamaan verenpainetta ja tehostaa rentoutumista, kertoo terveen sisustuksen asiantuntija Jayne Pelosi Massachusettsista, Yhdysvalloista.

Lisäksi seinien maalaaminen turvallisesti on nykyisin helpompaa kuin koskaan. Yhä suurempi osa maaleista valmistetaan ilman tai vain pienillä määrillä haihtuvia, orgaanisia yhdisteitä, jotka vapautuvat ilmaan maalin kuivuessa. Nämä kaasut aiheuttavat terveysongelmia, kuten silmä- ja hengitysoireita.

Viileän coolia

Tutkimukset kertovat, että asunnon lämpötilan pitäminen 18 asteen tuntumassa edistää unensaantia. Samoin elimistö pysyy energisenä päivällä, kun kodin lämmöt keikkuvat tämän lukeman lähistöllä.

– Liian kuuma koti masentaa. Sitä haluaa vain talvehtia ja ottaa torkut, sanoo Pelosi.

Tuo lämpöä kotiin talvikaudella mieluummin orgaanisesti valmistetuilla täkeillä ja matoilla, jotka pitävät vilun pois jaloista. Kun kesä taas koittaa laita tuulettimet hurisemaan ilman kiertämiseksi, mikä saa tilan tuntumaan viileämmältä.

Ihanan puhdasta

Arvioiden mukaan 85 prosenttia kodin muun muassa lyijyä sisältävästä liasta tulee kengistä. Vaivaton keino päästä suuresta määrästä kuonaa on hankkia molemmille puolille kynnystä matto, johon jalkineet pyyhitään ennen sisälle tuloa ja kengät luonnollisesti riisutaan eteisessä. Tutkimukset osoittavat, että tämä yksinkertainen menetelmä vähentää kodin lyijy-pölykuormitusta jopa 60 prosenttia.

Käytä siivotessasi myrkyttömiä puhdistusaineita. Sisäilman saasteiden minimoiminen on tärkeää, sillä kodin ilma on yleensä 90 prosenttia likaisempaa kuin ulkona hengitetty.

Kasvien piristävä vaikutus

Sisäkasvit puhdistavat omalta osaltaan ilmaa. Kultaköynnös on yksi parhaimpia makuuhuoneen ilman siivoajia; se suodattaa formaldehydiä ja patjoista ja kalusteista haihtuvia, orgaanisia yhdisteitä.

Päivittäinen tuulettaminen noin vartin tai puolen tunnin ajan uudistaa myös hengitysilmaa. Kasvit ja tuuletus tosin eivät sovi allergisille.

Siisteys vie kiloja

Sekasotku lisää stressiä, kerää likaa ja pölyä ja jopa estää liikkumista (kuinka ehtisit pilatekseen tai salille, kun kengät ovat aina kateissa?). Lisäksi kodin epäjärjestys voi tuoda lisäpainoa.

Chicagon yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, että epäsiistissä ympäristössä eläminen väsyttää, ja että uupuneisuus voi kasvattaa ruokahaluhormoni kortisolin määrää elimistössä. Väsynyt taas päätyy syömään päivässä 200–1000 kaloria tarvittua enemmän.

Siivoilu laskee stressitasoa ja auttaa painonhallinnassa. Pelosi rohkaisee asiakkaitaan lahjoittamaan pois kaksi vanhaa esinettä ostaessaan kotiin yhden uuden.

– Muista, että siivoaminen on kuin liikunta yleensä. Et voi jättää sitä yhteen kertaan; ota tavaksi antaa tai heittää pois jotain joka viikko, hän ohjeistaa.

Vihreys ei ole hömppää

Oman ravinnon kasvattaminen, tai edes viherkasvien katselu, vähentää paineita, verenpainetta ja useisiin eri tauteihin sairastumisen riskiä. Kaiken ruoan ei tietenkään tarvitse tulla henkilökohtaisesta ryytimaasta.

Tilkku takapihalla, muutama tomaattiruukku tai rosmariinipurkki keittiön ikkunalaudalla tuovat elähdyttävän luonnon lähemmäs arkeasi. Paprikan kasvattaminen kotona myös lisää halua ahmia terveellistä, tuoretta ruokaa. Mikä sen parempi tapa suosia lähiruokaa!

Ja niin tuli valo

Luonnonvalo hellii mieltä, kehoa ja sielua. Ulkoa tulevalle valolle altistuminen kohottaa mielialaa ja voi ehkäistä sairauksia, kertoo kirjailija ja tohtori Richard Hobday.

Pyri siis pitämään ikkunat siinä määrin avonaisina, että pääset nauttimaan maisemista ja terveellisestä auringonvalosta. Valoa voi korvata strategisesti sijoitelluilla peileillä ja kirkkailla sisustusväreillä. Kiiltävät maalipinnat ja keltaiset seinät auttavat tuomaan lisävaloa kotiin.

Valtaa tilasi

Onko kotonasi huone, jota ei juurikaan käytetä? Muunna aikuisiksi kasvaneilta lapsilta jäänyt ylimääräinen makuuhuone jumppa- tai meditaatiotilaksi tai tee harvoin käytetystä ruokasalista perheen kotiteatteri.

Tervetuloa onnelaan

Kotiin tullessa olon kuuluisi tuntua tervetulleelta. Jos tylsä, ruskea ulko-ovi kyllästyttää joka kerta, kun tartut ovenripaan, on aika käyttää vaikka punaista maalisutia.

Talosi edellisen omistajan istuttamat piikkipensaat saavat myös mennä, jos ne eivät sinusta tunnu kodikkailta. Eteisen huojuva tai saapuvalle postille liian pieni pöytä joutaa myös vaihtoon. Tämä on sinun ainutlaatuinen, ihana kotisi.

Pihiltä ja muutenkin ärsyttävältä tädiltä peritty ruma koriste-esine tai ex-poikaystävän kanssa ostettu sohva tuskin myöskään lisäävät onnen tunnetta kotona. Ikävien ja huonojen aikojen muistojen paikka on roskakorissa.

Jos ahdas, mutta niin lokoisa olohuoneen nojatuoli aiheuttaa jatkuvaa nahistelua, kun koitatte kultasi kanssa kilvan omia laiskanlinnaa, hanki huonekalulle identtinen kaksonen. Tai korvatkaa tuoli tilavammalla ja molempien testaamalla sohvalla. Omissa tiloissa kuuluu saada viihtyä ilman katkeamatonta eripuraa.

Hellivä pakopaikka

Jos kotoa tulee valita yksi huone, jonne arjen huolet eivät ulotu, valinta on itsestäänselvästi makuukamari. Nukkumasoppi ei missään nimessä saa olla varasto; kyse on lepo- ja virkistystilasta.

Tähtää makuuhuoneeseen, jonne töillä on porttikielto. Lakanoihin sukeltamisen tulee tuntua siltä kuin olisit juuri karistanut kannoiltasi viimeisetkin kiireen rippeet. Soita rauhaisaa mielimusiikkiasi, himmennä valot, pue peittosi ja patjasi orgaanisiin lakanoihin ja ripusta ikkunaan luonnonverhot.

Huolehdi siitä, että patja ja tyyny hellivät selkääsi ja niskaasi. Muista uusia sängyn patja ja runko kymmenen vuoden välein.

MTV3/health.com

Kuvat: Futureimagebank, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat