Kylpyhuoneen kosteusvaurioita helppo ehkäistä kotikonstein

Lattiat ja seinät kuiviksi lastalla, lattiakaivo pudistettava parin viikon välein

Kylpyhuoneiden kosteusvauroita on helppo ehkäistä yksinkertaisilla kotikonsteilla: aina suihkussa käynnin jälkeen tartutaan lastaan ja kuivataan niin lattia kuin seinätkin. Lisäksi kylpyhuoneen lattiakaivo puhdistetaan hiuksista ja muusta töhnästä ainakin muutaman viikon välein.

Kun vielä ilmanvaihto toimii moitteetta, kosteusvaurio ja sen myötä harmillinen home pysyvät entistä paremmin loitolla. Yksinkertaisia ohjeita, joita monessakaan kodissa ei noudateta. Kosteusvarma kylpyhuone -tutkimus osoitti, että märkätilojen käyttö- ja kunnossapito-ohjeille on selvästi tarvetta.

-Kylpyhuoneiden lattiakaivot olivat likaisia, osa asukkaista ei puhdistanut märkätilojaan riittävän usein ja ilmanvaihto toimi odotettua heikommin, projektipäällikkö Seppo Leimala Gyproc Oy:stä luettelee puutteita, joita tutkimuksessa havaittiin.

Kuivauslasta käteen

Kylpyhuoneen arkipäiväisen käytön perusasia on, että pesutila kuivahtaisi mahdollisimman nopeasti käytön jälkeen. Leimalan mukaan lastalla kuivaaminen on tähän yllättävän tehokas konsti, sillä se vie lattialta ja seiniltä useita litroja vettä lattiakaivoon. Eikä puuhaan mene aikaakaan kuin pari minuuttia.

Leimala tietää, mistä puhuu: -Oman kylpyhuoneeni valkoiset, lasitetut kivilaatat alkoivat tummua. Tarkastellessani niitä tarkemmin totesin, että sementtiset saumat ovat huokoisia ja sitä kautta kosteus oli päässyt laatan taakse. Hankin lastan ja kuivasin kylpyhuoneen joka käytön jälkeen. Jo vuoden kuluttua tummuus alkoi vähitellen häipyä.

Lattialämmitys kuivattaa kylpyhuoneeseen lastan käytön jälkeen jääneen lopun kosteuden suhteellisen nopeasti, kunhan ilmastointi toimii, eikä sitä ole vaikkapa energiansäästämiseksi suljettu.

-Ulko-oven kautta kylpyhuone voidaan tuulettaa oikeastaan kaikkina muina vuodenaikoina paitsi loppukesästä elo-syyskuussa. Tuolloin ulkoilman suhteellinen kosteus alkaa olla niin suuri, että ulkoa tuleekin kosteutta sisälle päin, Leimala muistuttaa.

Tiskiharja hyvä apu

Leimala kehottaa säännöllisesti tarkastelemaan kylpyhuoneen pintoja puhdistuksen yhteydessä.

-Kun jotain poikkeavaa näkyy, vettä saattaa mennä rakenteisiin. Näin vaurioihin päästään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kiinni. Kosteusvaurio etenee tunnetusti salakavalasti.

Lattiakaivojen puhtauteen Leimala opastaa kiinnittämään erityistä huomiota. Jos kaivosta ei säännöllisin väliajoin puhdisteta hiuksia ja kalkkisaosteita, se vähitellen tukkeutuu. Myös pöpöt lisääntyvät. -Vesi alkaa kaivossa nousta kaivoritilän tasolle ja saattaa lähteä vuotamaan kaivon ja vedeneristyksen tiivisteiden kautta välipohjaan. Leimala suosittelee kaivon huuhtelemista muutaman viikon välein.

-Ritilä vain ylös, kumihanska käteen ja lika pois. Sen jälkeen kuumaa vettä päälle. Jos kaivon haluaa desinfioida, silloin voi käyttää myös klooripohjaista puhdistusainetta, Leimala luettelee ja neuvoo, että oiva apuväline puuhassa on vanha tiskiharja.

Tunnollinen kosteuden loitolla pitäjä ei kuivata pyykkejä kylpyhuoneessa. Missä sitten, monet kysyvät, sillä Leimala varoittaa viemästä pyykkejä myöskään esimerkiksi olohuoneeseen. Silloin kosteus nimittäin rasittaa ulkoseinän rakenteita. -Vie lakanat pakkaseen. Siellä ne kuivuvat nopeasti ja lisäksi saavat hyvän tuoksun.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja