Kylmän sodan kaksoisagentti George Blake kuollut Moskovassa – Putin esitti surunvalittelun

Vakoojasta valtiomieheksi – Putinin harkittu brändi 1:38
Putin esitti surunvalittelunsa George Blaken kuoleman johdosta – Putin itse on edennyt vakoojasta valtiomieheksi.

Entinen britannialainen kaksoisagentti George Blake on kuollut Moskovassa 98-vuotiaana, kertovat venäläiset uutistoimistot.

George Blake toimi Britannian tiedustelupalvelussa MI6:ssa toisen maailmansodan jälkeen mutta vuoti tietoja samalla Neuvostoliiton KGB:lle ennen loikkaustaan Neuvostoliittoon.

–  Hän rakasti maatamme vilpittömästi ja ihaili kansamme saavutuksia toisessa maailmansodassa, Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n tiedottaja Sergei Ivanov sanoi.

Myös Venäjän presidentti ja entinen KGB:n agentti Vladimir Putin esitti surunvalittelunsa Blaken kuolemasta.

Puoliksi hollantilainen Blake toimi Hollannin vastarintaliikkeessä toisen maailmansodan aikana, minkä jälkeen hän pestautui Britannian tiedustelupalveluun. Blake kuitenkin tarjosi palveluksiaan Neuvostoliitolle nähtyään Yhdysvaltojen pommittavan siviilejä Korean sodassa 1950-luvun alussa.

Ei katunut tekojaan

Blake muun muassa toimitti satojen MI6:n agenttien nimet KGB:lle ja paljasti heille vakoiluun käytetyn tunnelin olemassaolon Itä-Berliinissä.

Vuonna 1961 Blake paljastui, ja hänet tuomittiin Britanniassa 42 vuodeksi vankeuteen. Viisi vuotta myöhemmin hän pakeni vankilasta, hankkiutui Itä-Saksaan ja loikkasi Neuvostoliittoon. Hän eli Neuvostoliitossa ja sittemmin Venäjällä elämänsä loppuun asti.

Venäjällä hänet otettiin vastaan sankarina ja palkittiin KGB:ssä everstin arvolla. Hän kertoi myöhemmin, ettei koskaan katunut tekojaan.

Blake oli yksi viimeisistä elossa olleista Neuvostoliiton rekrytoimista kaksoisagenteista.

Lue myös:

    Uusimmat