Kyllästyikö kansa Boris Johnsonin ympärillä pyörineisiin skandaaleihin? Konservatiiveille tulossa merkittävä vaalitappio Britannian aluevaaleissa

6:29
Katso myös uutisjuttu helmikuulta: Brittipääministeri Boris Johnsonin kujanjuoksu jatkuu – näin tulenkatkuinen pääministerikausi on sujunut

Pääministeri Boris Johnsonin johtama konservatiivipuolue on menettämässä Lontoossa keskeiset valtuustopaikat Britannian paikallis- ja aluevaaleissa, kun noin puolet Englannin valtuustoista on julkistanut tuloksensa.

Työväenpuolue on Keir Starmerin johdolla voittamassa pääkaupungissa useilla konservatiivien pitkään hallitsemilla alueilla. Voitto ollaan saavuttamassa muun muassa entisen pääministerin Margaret Thatcherin "lempivaltuustossa" Wandsworthissa sekä Barnetissa ja Westminsterissä, joissa konservatiivit ovat olleet johdossa vuosikymmeniä.

Starmer kuvaili vaalivoittoa tuoreeltaan "suureksi käännekohdaksi".

– Kun on kyse Lontoosta, on hankala uskoa, että päästämme näitä nimiä suustamme. Wandsworth! He ovat vuosia sanoneet, ettemme koskaan saa Wandsworthia heiltä. Olemme juuri tehneet sen! Westminster! Tämä tulos on uskomaton, Starmer hehkutti puhuessaan kannattajilleen Barnetissa tänään.

Johnsonin skandaalit tappion syynä?

Tulosta pidetään seurauksena Boris Johnsonin ympärillä pyörineistä skandaaleista sekä kansan kyllästymisestä maan korkeiksi nousseisiin elinkustannuksiin.

Entinen konservatiivipääministeri Theresa May kuvaili Lontoon vaalitulosta "katastrofaaliseksi".

Vaalien suurimmaksi yllättäjäksi ovat nousemassa liberaalidemokraatit, jotka ovat menestyneet hyvin muualla Englannissa. Heille arvellaan valuneen entisiä konservatiiviääniä. Myös vihreä puolue on nappaamassa vaalivoiton.

Pohjois-Irlannin tuloksia odotetaan yhä

Skotlannissa ääntenlasku alkoi yhdeksältä aamulla. Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin tuloksia odotetaan tippuvan tämän ja huomisen päivän aikana.

Ennakkoon Pohjois-Irlannin vaalituloksesta on povattu historiallista, kun tasavaltalaismielinen Sinn Fein -puolue saattaa voittaa ensimmäistä kertaa alueen levottomassa historiassa. Puolue on sitoutunut järjestämään kansanäänestyksen Irlannin yhdistymisestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja