Kyberasiantuntija: Luottamus digimaailman turvallisuuteen koetuksella

Kyberturvallisuuden asiantuntija Jarno Limnéll pitää sim-korttien salausavainten varkautta vakavana tapauksena.

Kansainvälinen tietoturvayhtiö Gemalto on luvannut selvittää tarkoin väitteet tietomurrosta, joka olisi kohdistunut yhtiön valmistamien sim-korttien salausavaimiin.

Limnéll korostaa, että asiasta tarvitaan vielä lisätietoa eikä liialliseen spekulointiin kannata sortua.

Gemalto on maailman suurin sim-korttien valmistaja

Gemalto-konserni toimii 43 maassa ja sen palveluksessa on yli 10 000 työntekijää.  
-Se on rekisteröitynyt Hollantiin.  
-Sen liikevaihto oli vuonna 2012 noin 2,2 miljardia euroa.  
-Gemalto on maailman suurin sim-korttien valmistaja, jonka asiakkaina on noin 450 puhelinoperaattoria.  
-Yhtiö osti vuonna 2005 Setecin, joka tunnettiin aiemmin Suomen Pankin setelipainona.  
Vantaalla toimiva Gemalto Oy kuuluu Gemalto-konserniin.  
-Gemalto Oy valmistaa Vantaalla muun muassa biometrisiä ja visuaalisia passeja, henkilökortteja, ajokortteja ja terveydenhuollon kortteja.  
-Gemalto Oy:n liikevaihto oli vuonna 2013 noin 81 miljoonaa euroa.  
-Yhtiö työllistää Vantaalla yli 400 henkilöä.  
-Tytäryhtiöt ovat Tanskassa ja Norjassa.

(stt) 

Hän kuitenkin pitää huolestuttavana sitä, että Yhdysvaltain ja Britannian kaltaisten globaalien toimijoiden turvallisuusviranomaiset voivat ilmeisesti toimia tällä tavoin ilman poliittista tai oikeudellista valvontaa. Hänen mukaansa se heikentää ihmisten luottamusta digitaalisen maailman turvallisuuteen.

– Annetaan hetki aikaa viranomaisille ja operaattoreille selvittää tilannetta. Tässä vaiheessa ei kannata vielä lähteä sim-kortteja vaihtamaan. Liian pitkälle menevä spekulointi vie helposti väärille raiteille ja huolestutaan turhaan, hän sanoo.

Kyberturvallisuuden professorina ja kyberturvallisuusjohtajana Insta Defsecissä toimiva Limnéll on samaa mieltä muiden asiantuntijoiden kanssa siitä, että tietyn puhelimen tietoliikenteen kuuntelu vaatisi kohteen läheisyydessä olemista.

– Siinä on teknisiä rajoitteita, joten asia ei ole niin, että seurattaisiin kaikkea liikennettä kaiken aikaa, vaan pitää päästä sen halutun liikenteen lähelle.

Tietomurtojen ja paljastusten yksi seuraus voi Limnéllin mukaan olla myös se, että Suomelle avautuu maailmalla markkinoita tietoturvan ja salausteknologian alalla.

– Suomella on markkinarakoa, koska olemme varsin riippumaton korkean teknologian maa. Maailmalla mietitään yhä enemmän sitä, minkä maalaiseen salausteknologiaan voi luottaa - siinä on mukava sanoa, että tulen Suomesta.  

Lue myös:

    Uusimmat