Mainos

Kuvataiteen opettajaa epäillään kytköksistä rikollisjengiin - väärensi Picasson töitä

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa alkoi tänään suuren taidehuijauksen oikeudenkäynti valmisteluistunnolla.

Syytettynä on yhteensä seitsemän henkilöä, joista viisi on suomalaisia. Yksi jutun pääsyytetyistä on rikollisryhmä M.O.R.E.:n johtaja. Jutussa on useita haaroja, ja kyse on kaikkiaan kuudesta tunnetun taiteilijan teoksen väärennöksestä.

Kahta teosta kaupattiin Picasson töinä. La Nymphe -niminen maalaus myytiin aitona Picassona 40 000 eurolla toukokuussa 2009. Lisäksi ratsastaja-aiheista piirrosta yritettiin myydä 6000-8000 eurolla vuosien 2010-2011 aikana. Ostaja kuitenkin vetäytyi kaupasta, koska piirroksen aitoutta ei voitu vahvistaa.

Vyyhdin suomalaiset epäillyt ovat pääosin tunnettuja ammattirikollisia. Taulukauppojen ja väärennösten taustalta löytyy kuitenkin yllättävä henkilö: 62-vuotias salolaistaiteilija, joka toimii paikkakunnalla kuvataiteen lehtorina. Hän on hiljattain jäänyt virastaan osa-aikaeläkkeelle.

Syytteen mukaan opettaja ainakin jossain määrin osallistui Picasso-väärennösten valmistukseen. Lisäksi hän myi väärennettyjä tauluja eteenpäin kontaktiensa kautta. Hän on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Syyttäjän mukaan hän kuitenkin toimi tiiviissä yhteistyössä rikollisryhmä M.O.R.E.:n jäsenten kanssa.

Häntä syytetään jutussa mm. törkeästä petoksesta ja väärennöksestä, ja hänelle vaaditaan ehdotonta vankeusrangaistusta.

Koulu ei tiennyt syytteestä

Salon opetustoimen johtajalle epäily kuvataiteen lehtorin kytköksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja taideväärennöksiin tulivat yllätyksenä. Hän kuuli alaistansa uhkaavasta vankilatuomiosta tänään MTV3 Uutisten toimittajalta.

Opetustoimi alkaa nyt tutkia asiaa viipymättä saatuaan ensin viranomaisilta asiaan liittyvät tarvittavat tiedot.

Lisää aiheesta Seitsemän uutisissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.