KUVAT: Tiesitkö? Näitä haita ja valaita on tavattu Suomen vesillä

Suomen vesissä polskii toisinaan harvinaisia vieraita – eksoottisiksi otuksiksi miellettyjä haita ja valaita.

Pyöriäinen

Hammasvalaiden heimoon kuuluvaa pyöriäistä tavataan Suomen vesillä säännöllisesti, ja se on ainoa Itämeressä elävä valas.

Vielä viime vuosisadan alussa pyöriäinen oli melko yleinen ja parvia bongailtiin Suomessakin säännöllisesti. Nykyisin laji on kuitenkin uhanalainen.

Holkeri

Holkeri eli jäähai on suurikokoinen, jopa yli seitsemän metrin mittaiseksi ja 1400 kilon painoiseksi kasvava hidasliikkeinen hai. Holkeri elää arktisissa vesissä Pohjois-Atlantilla, mutta siitä on joitain havaintoja Pohjanlahdella.

Holkeria on pyydetty suuren maksan takia, josta valmistetaan kalanmaksaöljyä. Sen liha on kuitekin sellaisenaan myrkyllistä, sillä kalan virtsa varastoituu sen elimistöön.

 

Sillihai

Sillihai voi kasvaa jopa 2,5 metrin mittaiseksi, yli 100 kiloiseksi pedoksi. Sen ei kuitenkaan tiedetä hyökänneen esimerkiksi uimareiden kimppuun. Sillihai on nopeimpia hailajeja ja lihansa vuoksi arvostettu pyyntikala. Suomessa sillihaita on havaittu vain harvoin.

 

Piikkihai

Metrin mittaiseksi kasvava piikkihai on yleinen Skandinavian vesissä, mutta harvinainen vieras Suomessa. Parvessa elävää piikkihaita käytetään ravinnoksi paitsi Länsi-Euroopassa myös Kiinassa ja trooppisimmissakin vesissä.

 

Ryhävalas

Ryhävalaat viihtyvät viileissä vesissä, mutta päätyvät vain harvoin Itämerelle asti. Vuonna 2006 kuitenkin Veetiksi nimetty nuori yksilö seikkaili Perämerellä asti. Tarina sai tosin surullisen lopun, sillä valas menehtyi Riianlahdella törmättyään alukseen.

Lähteet Wikipedia, WWF

Valasvauvan pelastus – katso video!

Australiassa pulaan päätyneelle ryhävalaan poikaselle kävi Veetiä paremmin. Video on vuodelta 2011.

Lue myös:

    Uusimmat