Mainos

Kuvat: Tällaista tuhoa tekee Suomessa havaittu kauhuhuume

Suomessakin havaittu metamfetamiinin kristallimainen muoto on asiantuntijoiden mukaan äärimmäisen tuhoisa huume.

Vahvan euforian tunteen tuottava huume on esimerkiksi amfetamiiniin verrattuna koukuttavampaa ja elimistöä vaurioittavampaa. Lisäksi kristallimuodossa huume on usein huomattavasti jauhemaista metamfetamiinia vahvempaa.

– Amfetamiiniin verrattuna kristallimainen metamfetamiini on neurotoksinen eli se tuhoaa aivojen neurosoluja enemmän kuin kaksi muuta, tiivistää johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-klinikkasäätiöstä.

Simojoen mukaan kristallimainen metamfetamiini on käytännössä hermomyrkky ja sen pidempiaikainen käyttö saattaa johtaa eriasteisiin aivovaurioihin ja esimerkiksi Parkinsonin taudin kaltaisen tilan puhkeamiseen.

Aine on käyttäjän kannalta hankala myös siksi, että se koukuttaa hyvin nopeasti. Huume läpäisee poikkeuksellisen nopeasti veren aivoveriesteet, joiden on tarkoitus estää haitallisten aineiden pääsy verenkierrosta aivosoluihin.

– Addiktiopotentiaali on kova, sillä aine kolahtaa voimalla ja kun vaikutus sitten loppuu äkisti, ovat vieroitusoireet erittäin hankalat, Simojoki kuvaa.

Seurauksena "metamfetamiinisuu"

Huume tuhoaa nopeasti myös käyttäjänsä ulkonäön. Metamfetamiini vie näläntunteen ja käyttäjä kuihtuu nopeasti. Lisäksi aine aiheuttaa tuhoja suussa.

– Kristallimaista metamfetamiinia käytetään maailmalla paljon polttamalla. Huume muuttaa suun happamuutta, mikä vaurioittaa hampaita pahoin, Simojoki sanoo.

Lisäksi tuhoja suussa aiheuttaa se, että käyttäjät kirskuttelevat hampaitaan ja se, että aine kuivattaa suuta.

Huume on erityisen vaarallinen myös psyyken kannalta. Käyttö johtaa helposti psykoosiin, joka saattaa jäädä pysyväksi.

– Joidenkin raporttien mukaan jopa kymmenen prosenttia metamfetamiinipsykoosiin sairastuneista ei siitä enää parane. Tämä tekee aineesta kaikkinensa hankalan, Simojoki kuvaa.

Huume myös purkaa seksuaalisia estoja, mikä altistaa käyttäjät suojaamattomalle seksille ja siten sukupuolitaudeille.

Murros stimulanttikulttuurissa

Suomessa käytettiin pitkään lähinnä pelkkää amfetamiinia, mutta Simojoen tuntuman mukaan suomalaisessa stimulanttikulttuurissa on käynnissä murros.

– Meillä on tapahtumassa samankaltaistumista muun maailman kanssa, sillä amfetamiinin rinnalle ovat nousseet metamfetamiini ja amfetamiinia vahvemmat muuntohuumeet.

Metamfetamiinin kristallimaisen muodon tulemiseen terveydenhoidon ammattilaiset ovat jo alkaneet valmistautua, sillä sitä liikkuu muiden Pohjoismaiden markkinoilla.

– Saa nähdä, tuleeko aine meille pysyvämmin, vai onko kyse jatkossakin yksittäisistä eristä. 

Jos aine juurtuu Suomeen, se asettaa terveydenhuollolle jälleen uusia haasteita, sillä käyttäjien hoito vaatii uusia käytäntöjä.

– Vaikka tämäkin aine on jo maailmalla tuttu, meidän tulisi hakea hoidosta käytännön kokemuksia esimerkiksi muualta Pohjoismaista, Simojoki sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.