KUVAT: Tällä koneella aiotaan lentää maapallon ympäri aurinkoenergialla

Solar impulse 2 -lentokone
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 17.11.2014 03:03

MTV UUTISET - STT

Ajatuksen piti olla mahdoton: aurinkoenergialla maapallon ympäri lentävä lentokone. Nyt kone kuitenkin makaa Payernen lentotukikohdan hallissa Sveitsissä.

Solar Impulse 2:n siipiväli on 72 metriä ja se vastaa suuren matkustajakoneen leveyttä. Lentäjälle on kuitenkin varattu vain alle neljän neliömetrin koppi. Elektroniikkaa pursuavassa kopissa on penkki, jolla lentäjä istuu, syö, torkkuu ja ohjaa kiikkerää konetta.

Suuri siipiväli sekä materiaalien äärimmäinen keveys ja energiatehokkuus mahdollistavat lentämisen. Kone on vain suuren henkilöauton painoinen. Aurinkokennot ovat hiuksenohuita, akut ultrakevyitä.

Abu Dhabista lähtevän maailmanympäryslennon on tarkoitus alkaa maaliskuussa. Matka kestää pysähdyksineen viitisen kuukautta. Mukana on kaksi vuorottelevaa lentäjää, Bertrand Piccard ja Andre Borschberg. Pisin yhtäjaksoinen lentojakso on viisi vuorokautta.

– Kukaan ei ole tehnyt tätä ennen, joten kaikki aiheuttaa unettomia öitä, idean isä, lentäjä-psykiatri Piccard sanoo.

Pahimmassa painajaisessaan hän hyppää laskuvarjoineen yöllä mereen ja odottaa pelastusta.

Teknologiayritykset mukaan matkaan

Solar impulse 2 -lentokoneAFP / Lehtikuva

Bertrand Piccard lensi ensimmäisenä maailmassa kuumailmapallolla maailman ympäri vuonna 1999. Polttoaine uhkasi loppua, minkä takia hän vannoi vielä lentävänsä maailman ympäri ilman fossiilisia polttoaineita.

Ensimmäisen Solar Impulse -koneen suunnittelu käynnistyi vuonna 2000. Teknisestä tiimistä vastaava Andre Borschberg otti ensin yhteyttä lentokoneteollisuuden edustajiin, mutta he kieltäytyivät. Sen sijaan mukaan lähti huipputeknologiayrityksiä muilta aloilta.

Pääpartnereihin kuuluvat muun muassa Omega-kellovalmistaja, Schindler-hissifirma sekä automaatioteknologia- ja sähkövoimayhtymä ABB. Kumppaneissa on jopa kosmetiikka-, elintarviketeollisuus- ja vakuutusyhtiöitä.

Vuonna 2010 Solar Impulse teki historiaa lentämällä yön yli. 2012 se teki ensimmäisen mannertenvälisen lennon ja vuonna 2013 se lensi San Franciscosta New Yorkiin. Siitä tuli poliittinen hitti. Koneen kanssa samaan kuvaan halusivat niin Marokon kuningas kuin YK:n pääsihteeri, EU:n johto ja Kansainvälisen valuuttarahaston johtaja.

Puhtaan teknologian sanansaattaja

Solar impulse 2 -lentokoneStr / Lehtikuva

Ensimmäinen kone on nyt väistynyt sveitsiläisessä hallissa odottavan Solar Impulse 2:n tieltä. Uudessa versiossa istuin taipuu sängyksi, minkä lisäksi koneessa on autopilotti.

Solar Impulse 2

– 12 vuoden suunnittelun ja testauksen tulos
– mukana useita kymmeniä insinöörejä ja teknikkoja, 80 teknologiakumppania ja yli 100 konsulttia ja materiaalitoimittajaa
– siipiin sijoitetuista yli 17 000 aurinkokennosta syntyvällä sähköllä pyöritetään neljää potkurimoottoria
– päiväsaikaan energiaa latautuu litiumakkuihin yötä varten
– moottorien energiahukka on kuuden prosentin luokkaa, kun lämpömoottoreissa hukka on 70 prosentin luokkaa
– siipiväli 72 metriä
– paino 2 300 kg
– ensimmäinen prototyyppi Solar Impulse 1 lensi yön yli vuonna 2010
– maailmanympärysmatkalle lähtevä Solar Impulse 2:ssa on 50 % enemmän aurinkokennoja ja sen varastointikapasiteetti, turvajärjestelmät sekä moottorit ovat tehokkaampia
– Solar Impulse 2 lensi neitsytlentonsa kesäkuussa 2014

Dassault Systemsin 3D-mallinnusohjelman avulla uusi kone oli mahdollista suunnitella ja rakentaa virtuaalisesti, ilman kalliita fyysisiä prototyyppejä.

Lentosimulaattori mahdollistaa vuorokauden virtuaalilennon, jonka aikana lentäjät ovat varustautuneet todenmukaisesti happimaskein, kypäröin ja ruokavarastoin. He valmistautuvat myös psykologisesti joogaamalla ja meditoimalla, jopa itsehypnoosilla.

– Aurinkoenergialla toimiva lentokone on hyvä näyttö siitä, että puhdas teknologia voi avata uusia markkinoita, Piccard uskoo.

– Ensimmäiset lentokoneet olivat etupäässä puuta. Muinaiset egyptiläiset olisivat voineet rakentaa ne! Mutta heidän mielikuvissaan vain jumalat voivat lentää. Innovaatio ei ole uusi idea vaan vanha uskomus, josta päästetään irti.
Hän povaa, että kymmenen vuoden päästä matkustajalento aurinkoenergialla on mahdollinen.

– Ongelma on poliittinen. Ratkaisu on olemassa.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat