KUVAT: Supermallit ovat ihastuttaneet muotimaailmaa vuosikymmeniä

Supermallia voidaan pitää tittelinä, minkä moni ansaitsee vasta mallinuransa ollessa jo loppuvaiheessa.

Mallin työhön kuuluu paljon muukin kuin valmiiden vaatteiden esittely. Moni jo legendaksi muodostunut huippumalli on ollut suunnittelijan tai valokuvaajan muusa.

Nykyään aktiivisen malliuran ollessa lopuillaan, alansa huiput siirtyvät kouluttamaan seuraajiaan tai esimerkiksi esiintymään televisiossa. Osa jättäytyy julkisuudesta ja muotimaailmasta kokonaan.

Katso kuvat viidestätoista jo legendaksi muodostuneesta huippumallista!

Onko sinussa huippumallipotentiaalia? Hae mukaan Mallikouluun!

Dovima (1927–1990)

New Yorkista kotoisin ollut Dovima on poseerannut yhdessä kaikkien aikoijen tunnetuimmassa muotikuvassa. Kahden elefantin kanssa kuvatun Domviman yllä nähtiin mekko, joka oli Christian Diorin uuden avustajan Yves Saint-Laurentin ensimmäinen Diorin muotitalossa suunnittelema iltapuku.

Veruschka von Lehndorff 1939

Veruschka teki töitä yhdessä itse Salvador Dalin kanssa, mutta hän lopetti mallintyöt Voguen päätoimittajan kanssa tulleiden erimielisyyksien jälkeen vuonna 1975.

Jean Shrimpton 1942

Jean Shrimptonia pidetään yhtenä minihameen lanseeraajista. Hän aiheutti kohua Australiassa vuonna 1965 esiintymällä julkisesti kymmenen senttiä polven yläpuolelle ylttäneessä hameessa, eikä hänellä ollut hattua, käsineitä eikä sukkahousuja. 

Donyale Luna 1945–1979

Donyale Luna on ensimmäinen tummaihoinen nainen, joka on ollut Voguen kansikuvassa. Mallin töiden lisäksi hän näytteli useassa Andy Warholin elokuvassa. Luna kuoli 33-vuotiaana heroiinin yliannostukseen. 

Twiggy 1949

Maailman ensimmäiseksi huippumalliksi tituleerattu Twiggy on malliksi poikkeuksellisesti vain 168 senttiä pitkä. Twiggyä on kutsuttu myös 1960-luvun Lontoon "kasvoksi". Mallina hän toimi pääsääntöisesti 60-luvulla, jonka jälkeen hänestä tuli näyttelijä.

Janice Dickinson 1955

Myös Janice Dickinsonia on kutsuttu maailman ensimmäiseksi huippumalliksi, vaikka Twiggyn ura alkoihin selvästi Dickinsonin uraa aiemmin. Uransa alkuaikoina itse Eileen Ford ei tosin hyväksynyt Dickinsonia mallitoimistoonsa, sillä Fordin mukaan Dickinsonin "liian etninen ulkonäkö ei tulisi ikinä toimimaan".

Linda Evangelista 1965

Linda Evangelistaa on kutsuttu muotimaailman kameleontiksi, sillä hänellä on uskomaton kyky muuntautua. Hän oli yksi niistä malleista, jotka loivat supermalliudesta käsitteen. Evangelista on myöskin sanonut muotimaailmassa jo legendaksi jääneen lauseen: "Minulla ja Christy Turlongilla on tapana sanoa, ettemme nouse sängystä alle 10 000 dollarilla

Cindy Crawford 1966

15-vuotiaana mallintyöt aloittaneen Cindy Crawfordin tunnusmerkiksi muodoistui hänen kasvoissaan oleva luomi. Tähän mennessä yli 600 kansikuvassa poseerannut Crawford on muotikuvausten lisäksi ollut myös Playboyssa.

Helena Christensen 1968

Tanskalais-perulainen Helena Christensen nousi julkisuuteen 18-vuotiaana Miss Tanska -kisoista, joista hän jatkoi Miss Universum -kilpailuun. Christensen on yksi Victoria's Secretin enkeleistä.

Christy Turlington 1969

Lukuisat catwalkit ja yli 500 lehden kannessa ollut Christy Turlington on tehnyt myös hyväntekeväisyyttä. Hän osallistui eläinsuojelujärjestö PETA:n kampanjaan, jossa tunnetut ihmiset poseerasivat alasti. Kampanjan iskulause oli "I'd rather go naked than wear fur", eli "Kuljen mieluummin alasti kuin pukeudun turkkiin".

Naomi Campbell 1970

Naomi Campbell aloitti uransa jo 15-vuotiaana ja hänen on arvioitu tienanneen peräti 28 miljoonaa dollaria mallinurallaan. Campbell on ensimmäinen tummaihoinen nainen, joka on poseerannut Ranskan Voguen ja Time-aikakauslehden kannessa.

Claudia Schiffer 1970

Claudia Schiffer bongattiin mallitoimiston listoille yökerhosta Düsserdorfissa. Schifferin uran kulta-aikaa oli 1990-luku ja hän on ensimmäinen malli, joka on päätynyt The Rolling Stone -lehden kymmenen kauneimman naisen listalle.

Tyra Banks 1973

Yhdeksän kertaa Victoria's Secretin näytöslavalla kävellyt Tyra Banks on merkittävän mallinuran lisäksi tehnyt itsensä tunnetuksi mediapersoonana. Tällä hetkellä hänet tunnetaan kenties parhaiten Huippumalli haussa -sarjan juontajana ja tuottajana.

Heidi Klum 1973

Heidi Klum ei ole pelkästään ollut mallina yhdessätoista Victorias Secretin näytöksessä, vaan hän on myös juontanut niistä neljä. Klum on listattu Forbesin toimesta maailman kolmanneksi parhaiten ansaitsevaksi huippumalliksi vuonna 2007, kun Klum oli ansainnut 8 miljoonaa dollaria 12 kuukaudessa.

Kate Moss 1974

Tänä vuonna neljäkymmentä vuotta täyttänyt Kate Moss on 1990-luvulla vallineen "heroin chic" -muoti-ilmiön kasvot. Moss on malliksi lyhyt. Langanlaiha ja pienirintainen Moss vaikutti 1990-luvun kauneusihanteisiin merkittävästi. Moss bongattiin mallitoimiston listoille 14-vuotiaana lentokentältä, kun hän oli palaamassa perheensä kanssa lomalta.

Onko sinussa huippumallipotentiaalia? Hae mukaan Mallikouluun!

Osittainen lähde: Wikipedia

Kuvat: All Over Press

Lue myös:

    Uusimmat