Kuvat: Slayer räyhäsi Helsingissä – innokkaimmille faneille pintaruhjeita permannolla

Legendaarinen Slayer villitsi yli neljä tuhatta katsojaa maanantaina Helsingin Hartwall Arenalla. Permannolla väkijoukot saivat jopa ruhjeita, ja meno oli kovaa myös istumakatsomon puolella. 

Ennen Slayeriä lavalla nähtiin suomalainen, nousukiidossa oleva Lost Society, ruotsalainen At The Gates sekä niin ikään möykkämetallin kulttibändi Anthrax.

Lost Society soitti ensimmäistä kertaa Hartwall Arenalla, ja bändille oli kunnia toimia näin merkittävien yhtyeiden lämmittelijänä. Samy Elbannaa massiivinen kotikeikka vähän jännitti etukäteen, mutta bändi otti lavan ja yleisön haltuun erittäin energisellä otteella.

– Pistetään papat hymyilemään, Elbanna naureskeli MTV.fille ennen keikkaa.

Anthraxin laulaja, Joye Belladonna, 55, ei taida tähän pappakerhoon vielä kuulua, vaikka hymy olikin miehellä herkässä. Ilman kenkiä koko keikan lavalla poukkoillut Belladonna käytti ääntään taidokkaasti. Kun tietää, että miehen suonissa virtaa päihteettömän ja kasvisruokavaliolla olevan puoli-intiaanin veri, ei modernin shamaanin mielikuvilta voinut välttyä.

Heti ensimmäisestä kappaleesta, Caught in a Mosh, permannolla käynnistyi raivokas circle pit. Innokkaat kuulijat juoksivat rinkiä, toisiinsa välillä törmäillen.

Bändi heitti noin tunnin mittaisen keikan. Osa kuulijoista oli tullut paikalle kuullakseen juuri Anthraxia.Pertti Kurikan Nimipäivien laulaja, Kari Aalto oli yksi heistä. Rankemmasta musiikista nauttivalla Aallolla oli suorastaan vaikeuksia pysyä istumapaikallaan, sillä mies jammasi mukana koko sydämellään.

– Ihmisten pitäisi kuunnella enemmän thrash metallia ja punkkia! Mulla on tämäkin levy vinyylinä kotona, Aalto hehkutti Anthraxin keikan jälkeen MTV.fille.

Scott Ian on toinen yhtyeen perustajajäsenistä.

Rob Caggiano on soittanut myös Volbeatissa.

Tunnin mittaisen Anthrax-alkuverryttelyn jälkeen lavan eteen viritettiin iso lakana, joka oli valaistu Ranskan lipun väreissä. Raa’asta graafisesta ilmeestään tunnettu Slayer ehkä jopa hieman yllätti kannanotollaan. Laulaja Tom Arayan välispiikit saivat trikolori-aloituksen ansiosta aivan uusia ulottuvuuksia.

Araya puhui välispiikeissään puhaltavista muutoksen tuulista. Ennen keikan alkua nähty väritys esiripussa vei ajatukset väkisinkin hieman poliittiseen suuntaan.

– Asioita tapahtuu. Myös täällä Pohjoismaissa. Asioita, joita täällä ei pitäisi tapahtua. Oletteko te valmiina? Tai oikeastaan pitäisi kysyä, oletteko te valmistautuneina, Arya sanoi seistessään yksin valokeilassa lavalla.

Korvatulpat olivat tarpeeseen. Yhtyeen musiikki ja vahvat bassolinjat olivat niin rankkoja, että musiikki tuntui huomattavana värähtelynä jopa istumakatsomoissa. Syyskuussa kahdennentoista albuminsa julkaissut jenkkipumppu tarjoili faneilleen kappaleita sekä vanhemmilta että uusimmilta levyiltään.

Aryan tapa laulaa, välillä puhtaammin ja välillä enemmän karjuen, herätti kunnioitusta. Toisinaan kuultiin myös hieman vähemmän tunnettuja kappaleita. Hittikappaleiden kohdalla permannolla oli parhaimmillaan useampia juoksurinkejä, joten kappalejärjestys vaikutti tarkkaan mietityltä. Innokkaimmat fanit olisivat muuten mitä todennäköisimmin juosseet ympyrää keikan alusta loppuun.

– Ei musiikki itsessään aiheuta juurikaan vahinkoa. Mutta kun konserttikävijät juoksevat ja ryntäilevät, niin tuleehan siinä pintaruhjeita, joita täällä sitten paikkaamme, paikalla päivystävästä ensiavusta kommentoitiin rajun näköistä menoa.

Anthraxin Belladonna painottikin MTV.fille, että vaikka yleisössä juostaan ja törmäillään, niin tarkoituksena ei ole vahingoittaa muita konserttikävijöitä. Vaikka musiikki ja meno välillä yltyivät hyvin vauhdikkaiksi, tunnelma on silti väkivallan vastainen.

Slayer esitti Helsingin Hartwall Arenalla kahdenkymmenen kappaleen kavalkadin. Aryan ääni kesti täysin ongelmitta koko puolitoistatuntisen. Myös kitaristi Kerry Kingin aggressiivisen energinen soittotyyli vakuuttaa aina. Tälläkin kertaa mies oli varustautunut paksuilla vyötäröltä roikkuvilla kettingeillä, mutta nekään eivät miestä hidastaneet.

Vaikka Lost Societyn pojat heittivät erittäin vakuuttavan keikan, niin fakta on, että ei ”papoillakaan” vauhti ole vuosien mittaan hidastunut. Helsingin keikka oli Euroopan kiertueen toiseksi viimeinen. Ennen joulutaukoa ja Yhdysvaltojen-kiertuetta yhtyeet käyvät heristelemässä kuulijoiden tärykalvoja vielä Moskovassa.

Kuvat: Annina Sinisalo

Lue myös:

    Uusimmat