Mainos

Kuvat: Porilaiset heräsivät valkoiseen aamuun – lumi- ja vesisadekuuroja tiedossa koko maahan

Aamu valkeni lumisena Porissa. Forecan päivystävän meteorologin Kristian Roineen mukaan myös muualla Satakunnassa sekä Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa on tullut viime yönä ja tänä aamuna lunta.

– Koska yö oli viileä ja aamutunteina lämpötilat olivat vielä nollassa, niin sadekuurot ovat tulleet lumena maahan asti, Roine selvittää.

– Kun pohjois-koillinen ilmavirtaus puhaltaa, on aika tyypillistä, että kuuroissa olomuoto vaihtelee vielä tähän aikaan vuodesta, hän lisää.

Tarkkaa lumimäärää on kuitenkin vaikea arvioida, sillä sade on tullut lähinnä kuuroina. Sinne tänne sijoitetuille tiesääasemille on kertynyt muutaman sentin sadekertymiä.

– Kuurot voivat olla halkaisijaltaan vain muutaman kilometrin, jolloin sateen voimakkain kohta harvoin osuu aseman kohdalle, Roine selvittää ja arvelee, että paikoin kuurot ovat voineet olla runsaitakin.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lumi sulaa parissa tunnissa

Lumi ei kuitenkaan ole tullut jäädäkseen. Päivän lämpötilat kohoavat Lounais-Suomessa noin viiteen asteeseen, minkä vuoksi muutaman tunnin kuluttua lumi on muisto vain.

– Viimeistään puolen päivän aikaan luulisin, että kaikki lumi on hävinnyt maasta, Roine selvittää.

Forecalla ei ole tarkkoja tilastoja loppukevääseen sijoittuvista lumisateista, mutta Roineen mukaan aivan tavattomia ne eivät ole. Kun ilma on kylmä, sade tulee hyvin todennäköisesti lumena.

– Muistan tilanteita, että lumikuuroja on esiintynyt vielä toukokuun lopussa ja kesäkuun alussakin, hän kertoo.

Sateita ja ukkostakin

Myös muualla Suomessa saadaan päivän mittaan sateita. Lapissa päivälämpötila on edelleen lähellä nollaa, minkä vuoksi siellä sade tulee lumena.

Etelä-Suomessa on luvassa iltapäivällä vesi- tai raekuuroja.

– Etelärannikon tuntumassa voi olla vähän ukkostakin mukana iltapäivällä, Roine ennustaa.

Sää pysyttelee viileänä ainakin tämän viikon. Yöpakkasia on luvassa koko maahan.

Viikonloppuna sää näyttäisi kuitenkin hieman tämän hetkisen ennusteen mukaan lämpenevän. Lämpimintä näyttäisi olevan lauantaina, jolloin ainakin Länsi-Suomessa lämpömittari voi kohota lähelle 15 astetta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja