Mainos

Kuvat: Näyttävä pilvimuuri vyöryi taivaalla

Taivaalla on näkynyt viime aikoina vyörypilviä, sumukaaria ja sateenkaaria.

Näyttävä vyörypilvi hämmästytti viikonloppuna Pirkkalassa. Vyörypilvi on kuuro- ja ukkospilven yhteydessä oleva ilmiö, komea muurimainen muodostelma.

– Vyörypilvi syntyy ukkospilveen liittyvän puuskarintaman etureunassa maanpinnan lähellä. Ukkospilven syöksyvirtauksesta rojahtaa kylmää ilmaa alas ja osuessaan maanpintaan virtaukset leviävät puuskatuuliksi maanpinnan suuntaan. Kun puuskatuuli sitten törmää ilmamassaan pilven edellä, se kääntyy uudelleen ylöspäin nousuvirtaukseen ja kiertyy rullalle vyörypilveksi, toteaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Taivaalla on näkynyt myös sumukaaria ja sateenkaaria. Sumukaaren syntymekanismi ja rakenne poikkeavat sateenkaaresta. Sateenkaaressa tapahtuu valon heijastumista ja taittumista, kun taas sumukaaressa tapahtuu diffraktio eli valon taipuminen. Sumukaaressa olevat sumupisarat ovat kooltaan selvästi sadepisaroita pienempiä, eikä valo taitu eikä heijastu näin pienistä pisaroista. Värit siis ikään kuin suodattuvat pois valon taipumisen yhteydessä.

Paikkakuntakohtaiset sääennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.