Kuvat: Jättiputki poltti Onnin – tunnista oireet ja anna ensiapua!

Jättiputken aiheuttamaa palovammaa ei vielä tunnisteta kunnolla.

Lappeenrantalainen viisivuotias Onni oli viime heinäkuussa keräämässä isosiskonsa kanssa kukkia ilman paitaa, kun hän ilmeisesti osui jättiputkeen.

Onnin äiti Kati Järvenpää-Pekkanen kertoo Huomenta Suomessa, kuinka hyttysen puremaa muistuttavat jäljet kirvelivät kovasti.

Jättiputkista on ihmisille terveydellistä haittaa

– Jättiputkien kasvinesteen reagoidessa auringonvalon kanssa iholle voi syntyä vakavia palovamman kaltaisia, hitaasti parantuvia tai jopa pysyviä iho-oireita.

– Herkät ihmiset voivat saada hengenahdistusta ja allergisia oireita jo kasvuston lähellä oleskelusta.  

Lähde: Vieraslajit.fi

Ensiapu

1. Poista jättiputken aineella saastuneet vaatteet tai hanskat. 

2. Huuhtele paljasta ihoaluetta juoksevan veden alla heti vähintään 10 - 20 minuuttia, jotta aine saadaan pois iholta. 

3. Peitä ihoalue esimerkiksi siteellä, jotta iho ei pääse kosketukseen auringonvalon kanssa. Pidä iho peitossa ainakin viikon ajan, vaikka ihottumaa ei tulisikaan.

Lähde: Puutarhakarkulaiset.fi

– Yöllä Onni alkoi itkeä kivusta, ja paloalueet levisivät vauhdilla. Yöllä polttama oli euron kokoinen ja aamulla jo kahden euron kokoinen.

Onni vietiin sairaalaan, mutta lääkärit eivät tunnistaneet jättiputken palovamman oireita. He pääsivät välillä kotiin, kunnes tuli ambulanssikyyti Helsinkiin.

– Minun äitini ehdotti olisiko jättiputki polttanut Onnin. Lääkäritkin joutuivat googlettamaan asian, koska tämä ei ollut mitenkään tuttu juttu heillekään. He keskittyivät paloalueen pysäyttämiseen, se mitä hänelle oli käynyt olis ehkä toisarvoista, Järvenpää-Pekkarinen kertoo.

Nyt Onni on täysin toipunut ja jatkaa normaalia elämää. Kati Järvenpää-Pekkanen kiittää Lastenklinikkaa ja Töölön palovammapoliklinikkaa erittäin hyvästä hoidosta.

– Kaikki arvet ovat oikeastaan häipyneet. Pienestä kuolioalueesta on poistettu ihoa, ja siinä on arpi, mutta muuten Onni on oikein reipas poika.


Lue myös:

    Uusimmat