Kuvat: Harvinainen ilmastokokous Alaskassa – Obama ja Soini yöpynevät samassa hotellissa

Alaskan Anchoragessa järjestetään tänään harvinainen arktinen ilmastokonferenssi. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Timo Soini. Kokous on hänen ensimmäinen Yhdysvaltain vierailunsa ulkoministerinä.

Konferenssia isännöi ulkoministeri John Kerry ja paikalle saapuu myös presidentti Barack Obama. Yhdysvaltain istuva presidentti ei ole koskaan aikaisemmin vieraillut Alaskassa.

Obaman ja Soinin delegaation huhutaan yöpyvän samassa hotellissa, Anchoragen keskustassa sijaitsevassa Captain Cookissa.

Ilmastonmuutos huolettaa

Alkuperäiskansaan kuuluva Trisha on matkalla sunnuntaikahville paikalliseen Starbucksiin perheensä kanssa Anchoragen keskustassa.

Aurinko paistaa ja lähestyvä presidentti Obaman vierailu lämmittää myös mieltä. Tärkeintä perheelle on kuitenkin konferenssin aihe.

"Usein siinä vain käy niin, että raha kiinnostaa yrityksiä ja poliitikkoja ympäristöä enemmän."

– Ilmasto on muuttunut pahemmaksi. On kuumempaa kuin ennen ja vuodenaikamme on todella muuttunut. Äitini sanoi jo kauan sitten, että maailma muuttuu ja itärannikko saa länsirannikon säät ja päinvastoin. Hän oli oikeassa radikaalista käänteestä, Trisha harmittelee MTV Uutisille.

Alaskalaiset ovat korkeista arvovieraista otettuja, mutta epäilevät, että osaa kokoustajista luonnonvarat kiinnostavat ympäristönsuojelua enemmän.

– Usein siinä vain käy niin, että raha kiinnostaa yrityksiä ja poliitikkoja ympäristöä enemmän, sanoo anchoragelainen Norman.

Arktiset alueet lämpenevätkin kaksi kertaa nopeammin kuin muu maapallo.

Alaskassa erityisesti alkuperäiskansojen asuttamat kylät ovat joutuneet vaikeuksiin ikiroudan sulamisen, sulavien jäätiköiden ja eroosion myötä.

Arktisessa ilmastokonferenssissa onkin tarkoitus luoda yhteinen julkilausuma, jolla arktiset maat sitoutuvat ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Arktisen neuvoston jäsenmaita ovat Pohjoismaat, Kanada, Yhdysvallat ja Venäjä.

Venäjän ja USA:n huonot välit eivät näy arktisessa yhteistyössä

Yhdysvaltojen isännöimä tapahtuma on pääasiassa ulkoministeritason vierailu, mutta esimerkiksi Venäjältä paikalla on Yhdysvaltain suurlähettiläs. Suomen arktisen suurlähettilään Aleksi Härkösenmukaan syy pääministeri Dmitri Medvedevin poissaoloon ei ole idän ja lännen tulehtuneet välit.

– Selitys tähän on, ettei Venäjällä ilmastoasioista vastaa ulkoministeri. Suurlähettilään tulo paikalle kuitenkin viestittää sitä, ettei kukaan halua keskeyttää arktista yhteistyötä, vaikka muissa asioissa erimielisyyttä onkin, sanoo Härkönen Alaskassa järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Alaskan arktinen konferenssi on samalla ensimmäinen nykyisten Suomen ja USA:n ulkoministereiden tapaaminen, vaikkakaan kahdenkeskistä tapaamisesta ei ole sovittu.

Soinilla on myös hyvät mahdollisuudet tavata kasvotusten myös presidentti Obama.

"Ei ole mikään salaisuus että Jäämerellä poraamiseen liittyy valtavia riskejä."

Obama ristitulessa

Vaikka Obama on sanonut ilmastonmuutoksen olevan Yhdysvaltain suurin turvallisuusuhka, hänen viime aikaiset päätökset ovat saanet arvostelua omastakin puolueesta, muun muassa presidenttivaaliehdokas Hillary Clintonilta.

Obama nimittäin antoi suuresta vastustuksesta huolimatta muutama viikko sitten öljy-yhtiö Shellille luvan uusiin öljynporauksiin Arktisilla alueilla. Luonnonsuojelujärjestöt ovat vastustaneet arktisen alueiden porauksia.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka korostaa, että jäätiköllä toimimisessa on aina riskejä.

– Ei ole mikään salaisuus että Jäämerellä poraamiseen liittyy valtavia riskejä. Henkilökohtaisesti en tosin tiedä mahdollisien lisäporauksien kannattavuudesta, sillä tällä öljynhinnalla se heikentyy koko ajan, Pokka sanoo.

Yhdysvallat aloitti arktisen neuvoston puheenjohtajana tänä vuonna. Yhdysvaltojen jälkeen Suomesta tulee seuraava arktisen neuvoston puheenjohtajamaa vuonna 2017.

Suomen ja Yhdysvaltojen tavoite onkin tiivistää maiden välistä yhteistyötä ympäristönsuojelussa, mutta neuvottelut ovat vasta alussa. Suomen jälkeen puheenjohtajavuorossa on Islanti, sitten Venäjä.

Anchoragen konferenssin tavoitteena on arktisten maiden yhteinen julkilausuma, jolla maat sitoutuvat ilmaston muutoksen hidastamiseen.

Julkilausuma on tarkoitus olla osa uutta YK:n alaista ilmastosopimusta, jota yritetään sopia Pariisissa joulukuussa.

Lue myös:

    Uusimmat