Mainos

KUVA: Tulli takavarikoi yhä enemmän aseita – joukossa järeääkin tulivoimaa

Tullin takavarikoimien aseiden määrä kasvoi viime vuonna yli kolmanneksella. Takavarikoidut aseet vaihtelevat laidasta laitaan.

Viime vuonna erityisesti kaasuaseiden takavarikot lisääntyivät. Niitä takavarikoitiin vuonna 2014 yli 100 enemmän kuin 2013. Sen sijaan takavarikoitujen tuliaseiden määrä laski vuodesta 2013 parillakymmenellä.

Yhteensä tulli takavarikoi kaasu- ja tuliaseita vuonna 2014 309 kappaletta.

Tullin takavarikoimat aseet


Vaikka asetakavarikot lisääntyivät, tullin kautta tulleet ampuma-aserikokset vähenivät hieman. Törkeitä ampuma-aserikoksia viime vuonna oli 4, ampuma-aserikoksia 40 ja lieviä ampuma-aserikoksia 17. Yhteensä ampuma-aserikoksia tehtiin 71.

– Meillä on ollut viime vuosina sellaisia juttuja, joissa on ollut useita aseita samassa tapauksessa. On tuotu esimerkiksi aseiden osia, joista on valmistettu sitten yhdistelemällä toimintakuntoisia aseita tai sitten useita kokonaisia aseita kerrallaan, tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen selittää.

Kaasuaseita tuodaan maahan pääasiassa matkustajan mukana autossa tai postitse ulkomailta lähettynä. Tuliaseita löydetään usein kotietsinnällä.

Sinkkonen huomauttaa, että osa Suomeen tuotavista takavarikoiduista aseista on ollut deaktivoituja ja että ne ovat olleet menossa asekeräilijöille. Toisinaan aseiden toimintakyvyn poistamista ei kuitenkaan ole tehty Suomen lainsäädännön mukaisesti.

– Joissain tapauksissa deaktivointi on onnistuttu Suomessa poistamaan, Sinkkonen sanoo.

Takavarikoituja aseita on laidasta laitaan. Sinkkosen mukaan ei ole mitään sellaista asetyyppiä, jota voisi sanoa trendiksi.

Juttua muokattu 19.3. kello 12.19: Jutusta korjattu Sinkkosen etunimi ja titteli valvontapäälliköstä valvontajohtajaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.