Kuva: Totaaliseen kiipeliin itsensä järjestänyt kiukkuinen orava pelastettiin Tampereella – oli kieputtanut suojaverkkoa kaulansa ympärille

0:16
Video: Tämä orava oli onnistunut jäämään päästään kiinni muoviseen hautalyhtyyn viime vuonna Joensuussa

Pirkanmaan pelastuslaitos sai eilen Tampereella pienen pelastustehtävän, joskin itse pelastetamisen kohde vaikutti olevan suurien tunteiden vallassa.

Kyseessä oli pieni, mutta pippurinen orava, joka oli kiivennyt suojaverkolla varustetulle kolmannen kerroksen parvekkeelle. 

Orava oli keväthuumassa onnistunut kieputtamaan itsensä totaalisesti verkkoon kiinni eikä se päässyt omin neuvoin irti.

Asukas yritti ensin irrottaa oravaa, mutta se yritti purra ja raapia auttajaansa. Tässä vaiheessa asukas päätti soittaa hätänumeroon.

Pelastuslaitos riensi paikalle ja onnistui irrottamaan kiukkuisen oravan verkosta. Verkko leikattiin käsityökalujen avulla oravan kaulan ympäriltä.

Tämän jälkeen orava vapautettiin maastoon, eli hätätilanteelle saatiin onnellinen loppu.

Nyt käynnissä eläinten pelastuksen sesonkiaika

Viestipäällikkö Jari Nieminen Pirkanmaan pelastuslaitokselta kertoo MTV Uutisille, että villieläinten pelastustehtäviä tulee tasaista tahtia etenkin nyt kevään ja kesän aikaan.

– Alkukeväällähän se alkaa, kun joutsenet ovat jäissä. Sitten alkaa lintujen poikasia näkyä kaupungissa. Tämä on yleensä sesonkiaikaa.

Pelastuslaitoksen työntekijöille annetaan opastusta siitä, miten villieläinten pelastamisessa tulisi menetellä.

– Meillä on sisäistä ylläpitokoulutusta. Meillä on erityisiä koulutuksia ja erityisosaajia suureläinpelastamiseen, jos puhutaan esimerkiksi hevosista tai lehmistä. Myös pieneläinten käsittelyyn annetaan jonkin verran koulutusta.

"Kannattaa seurata hetki tilannetta"

Nieminen muistuttaa, että hälytystä tehdessään ihmisten tulisi olla tarkkana, milloin soittaminen on aiheellista.

– Jos on kyse luonnonvaraisista eläimistä, kuten linnunpoikasista, niin lähtökohtaisesti niillä ei ole hätää, vaikka ne vaikuttaisivat hylätyiltä. Kannattaa aina hetki seurata tilannetta ennen kuin lähtee ilmoitusta tekemään.

– Yleensä luontoäiti hoitaa pesueet.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja