Kuva: Kauppiaalla erikoinen tapa torjua myymälävarkauksia: ”Satavarmasti auttanut”

Länsi-Pasilassa sijaitsevan K-Market Ratiksen kauppias Saku Kytölä on keksinyt omaperäisen tavan ennaltaehkäistä myymälävarkauksia.

Hän on liimannut kauppansa oveen näkyvälle paikalle lapun, jossa seisoo teksti: Näpistämällä tai varastamalla hyväksyn, että kuvani julkaistaan Facebookissa ja valituissa lehdissä. Lappuja on myös muualla kaupassa.

– Yritämme vaikuttaa varkaushävikkiin, syy on taloudellinen. Facebook on oiva väline levittää kuvaa. Ihmiselle voi tulla fiilis, että jos hänen kuvansa katsotaan siellä, niin häpeä ennaltaehkäisee tapauksia, Kytölä sanoo MTV:lle.

Julkisuutta kesällä

Viime kesänä kauppias latasi Facebookiin turvakameravideon, jossa kaupan myyjä taltutti myymälävarkaan pippurisumutteella. Video sai Kytölän itsensä mukaan peräti 55 miljoonaa katselukertaa. 

Miehen mukaan hän on ottanut lapputempaukseensa mallia pysäköintifirmoilta.

– Tämä vastaa pysäköintifirmojen yksityisoikeudellista sopimusta.

Oletko keskustellut poliisin kanssa siitä, onko myymälävarkaan kuvan levittäminen Facebookissa laillista?

– Kyllä tätä on poliisinkin kanssa selvitetty, mutta nämä ovat omia päätöksiäni. Poliisilla on varovainen hyväksyntä sille, että sopimus syntyy, kun teksti on tarpeeksi näkyvällä paikalla.

Lapuista ollut apua

Kytölän mukaan pelko virtuaaliseen häpeäpaaluun joutumisesta on auttanut varkauksien ehkäisyssä.

– Satavarmasti on vähentänyt varkauksia. Tänne tulee yksittäistapauksia, jotka tulevat pöllimään ohikulkiessaan kaljaa ja näkevät lapun. Olen nähnyt narkkareita, jotka näkevät lapun, ja jättävät kaljat ottamatta. Tämä toimii hyvin, Kytölä sanoo.

Vielä hän ei ole joutunut turvautumaan kertaakaan lappuihin kirjattuun uhkaukseensa. 

Ensimmäisenä asiasta kertoi Iltalehti

Lue myös:

    Uusimmat