Nyt on heviä! Nummelalaisen Danielan "Prisma-niksi" on nerokas – jakaa silti mielipiteet: "En tiedä, mitä kauppiaat ovat tästä mieltä"

Daniela Juutilainen hevit vaakakuva
Daniela Juutilaisen hintalaput Prismassa. Niksiä voi toki hyödyntää myös muissa kaupoissa. MTV

Vihdin Nummelassa asuva Daniela Juutilainen jakoi Facebookin suosittuun terveysryhmään kuvan tavastaan punnita ja laputtaa supermarketin heviosaston tuotteet. Moni kehui Danielan menetelmää nerokkaaksi, mutta osan mielestä tapa voi olla myös hieman kyseenalainen.

Nummelalaisen Daniela Juutilaisen kahden aikuisen ja kahden lapsen taloudessa hedelmiä ja vihanneksia kuluu kuukausittain jopa 40–60 kiloa. Perinteisellä menetelmällä ostettuna kaupan hevi-osastolta tulisi napattua jokaiselle raaka-aineelle oma pieni muovipussinsa, mutta Daniela on päättänyt lähestyä asiaa luontoystävällisemmin: hän punnitsee hevi-tuotteet, pakkaa ne yhteen isoon kestokassiin ja lätkäisee hintalaput yhdelle paperilapulle. Kas näin:

– Idea on muutaman Instagram-tilin poiminnoista yhdistelty. Joku toteuttaa tätä matalareunaisella pahvilaatikolla, kerää hevit laatikkoon ja laittaa laatikon reunaan etiketit. Jossakin näin variaation, että hintalaput laitettiin suoraan kestokassiin kiinni. Tätä käytin hetken, mutta laput eivät aina meinanneet pysyä ilman, että niitä kokoajan paineli takaisin kiinni, Daniela kuvailee MTV:lle

Daniela kertoo suorittavansa isomman kauppareissun yksi tai kaksi kertaa viikossa, jolloin punnittavia hedelmiä ja vihanneksia kertyy vähintään pienemmän kestokassillisen verran. 

– Syömme hedelmiä ja vihanneksia parhaimmillaan noin kaksi kiloa päivässä, emmekä ole edes vegaaneja. 

Ennen kuin Daniela ryhtyi käyttämään nykyistä menetelmäänsä, hänellä oli jo tapana punnita esimerkiksi kaikki kurkut kerralla ja liimata hintalappu yhteen vihannekseen. 

– Olen muutenkin laittanut lapun suoraan tuotteeseen, jos pussi ei ole ollut välttämätön. Nykyään eteisessä odottaa aina pienempi kestokassi heville, jossa on sisällä kestohevipussit, käytetty kirjekuori tai kaksi ja kaksi isompaa kestokassia muille ostoksille.

Nerokas menetelmä jakaa mielipiteet

Daniela on saanut kauppareissuillaan vain positiivista palautetta kassahenkilökunnalta. 

– Osa vain hämmentyneenä piippaa käsikäyttöisellä lukijalla hinnat. Mainitsen, että punnittavat hevit ovat tässä kassissa, ja tässä kirjekuoressa on kiinni hintalaput. Joskus kysyn, tahtooko myyjä kassin hihnalle tai katsoa sen läpi, mutta ei ole vielä kukaan halunnut.

Kanssashoppailijat eivät ole puuttuneet Danielan menetelmään heviosastolla, mutta Facebookissa asia on herättänyt runsaasti keskustelua. Daniela nimittäin jakoi kuvan hevi-niksistään suosittuun Facebookin terveysryhmään.

– Tämä minun maanantainen päivitys erääseen ryhmään tästä tavasta jakoi vahvasti mielipiteet ja keräsi yli neljätuhatta tykkäystä. Mutta ilmeisimmin suurinosa piti tapaa kuitenkin järkevänä.

Danielan mukan jotkut kyseenalaistivat menetelmän, koska sen avulla on helppoa huijata hinnoissa lisäämällä kassiin punnitsemisen jälkeen tavaraa. Nainen itse uskoo, että sellainen ihminen, joka haluaa näin vilpillisesti toimia, tekee sen riippumatta siitä, pakkaako vihannekset muovipussiin vai kestokassiin.

– Joku sanoi, että kassin pohjalle voisi vaikka piilottaa tavaraa. Tässä kohtaa voisi ollakin parantamisen paikka, jottei tällaisen epäilyksen mahdollisuutta olisi, Daniela pohtii.

– En tiedä, mitä kauppiaat ovat tällaisesta tavasta mieltä, mutta tästä voisi varmasti saada vieläkin toimivamman tavan, ja myös niin että vilpin mahdollisuus olisi pienempi, hän jatkaa. 

Ainakin Danielan taloudessa menetelmästä on ollut pelkkää hyötyä. Muovipusseja säästyy, kassalla asiointi nopeutuu hieman ja hedelmät ja vihannekset säästyvät helpommin kolhuilta, kun niitä ei tarvitse moneen kertaan nostella ja liikutella paikasta toiseen.  

– Kannattaa huomioida, että hinnat on luettava paperilapusta käsikäyttöisellä lukijalla, eli tassulla. Tai sitten paperi on oltava helposti taiteltavissa, jotta hinnat saa kätevästi piipattua.

Millainen käytös ärsyttää ruokakaupan myyjiä? Katso videolta:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja