Mainos

Kuusi kuoli valasretkialuksen turmassa – paikallisilta ilmiömäisen sankarillista toimintaa

Onnettomuustutkijat selvittävät, aiheuttiko valaankatselualuksen maanantaisen turman yllättäen iskenyt, voimakas aalto.

Guardian-lehden haastattelemat asiantuntijat kertovat, että eloonjääneiden tarinoiden perusteella on pystytty selvittämään kuohonuhreja vaatineen turman tapahtumia. 

Viisi brittituristia ja yksi australialainen kuolivat, kun valasretkellä ollut alus kaatui Kanadan luoteisrannikolla maanantaina. 

– Tiedämme, että suurin osa turisteista oli yläkannella vasemmalla puolella, sanoi onnettomuustutkinnan johtaja Marc-André Poisson

Tämä on Poissonin mukaan vaikuttanut aluksen painopisteeseen. Lisäksi olosuhteet merellä ovat olleet sellaiset, että tietystä kulmasta tullut aalto on saattanut kaataa veneen.

Tutkijat painottavat, että kyseessä ovat vasta alustavat havainnot. Lopullisia johtopäätöksiä ei voida tehdä vielä pitkään aikaan.

Paikalliset kalastajat ja muut meriasiantuntijat ovat olleet Guardianin mukaan sitä mieltä, että voimakas aalto on todennäköisin selitys onnettomuudelle.

Matkustajat ilan pelastusliivejä

Turma on herättänyt kysymyksiä aluksen suunnittelusta.

Leviathan II -laivan omistaja Jamie Bray kertoo tehneensä retkiä laivalla päivittäin yli 20 vuoden ajan ilman ongelmia. Myös kapteenilla on ollut yli 18 vuoden kokemus aluksesta.

Kukaan kuolleista ei käyttänyt pelastusliivejä, vaikka ne olivat laivalla saatavilla. Hätäpuhelua ei ehtinyt kukaan soittaa, mutta yksi miehistön jäsen ampui taivaalle hätäraketin.

Sen huomasi kalastaja, joka kutsui apua. Kalastajat olivat avainasemassa myös pelastustöissä.

Nuorin kuolleista oli 18-vuotias Stephen Thomas, jolla oli Downin sydrooma. Hän oli innokas valokuvaaja. Pojan isä David kuoli myös,

Äiti selvisi onnettomuudesta ja on sairaalassa.

Vanhin uhri oli 76-vuotias Jack Slater. Myös Katie Taylor, 29, Nigel Hooker, 63, ja australialainen 27-vuotias mies kuolivat.

21 matkustajaa selvisi turmasta hengissä, mutta moni joutui sairaalaan. 

Kalastajat toimivat sankarillisesti

Britannian pääkonsuli Rupert Potter saapui Tofinon kaupunkiin tukemaan omaisiaan menettäneitä ihmisiä.

Hän on  liikuttunut ihmisten toiminnasta. 

– Tällaisissa tilanteissa minua koskettaa ihmisten urheus, kuinka he selviävät tällaisen menetyksen äärellä, Rupert Potter sanoi Guardianille.

Myös kalastajien toiminta on saanut suitsutusta. Viranomaisarvion mukaan kuolonuhreja olisi voinut olla enemmänkin ilman kalastajien sankarillista toimintaa. 

– Näimme kolme ihmistä vedessä. Nostimme ensin miehen, sitten kaksi naista, jotka olivat tarrautuneet toisiinsa, kertoo ensimmäisten joukossa turmapaikalle ehtinyt Clarence Smith.

Hän kertoo, että yksi naisista oli raskaana ja toisella henkilöllä oli murtunut jalka. Monet pelastajista ovat kuvailleet, kuinka ihmiset olivat diesel-öljyn peitossa. Monilla oli myös vammoja.

Taksiveneen kuljettaja Francis Campbell kertoo nostaneensa kahdeksan ihmistä kylmästä vedestä.

– Se oli todella jotain, mitä ei voi sanoin kuvailla. Tapahtuma kulkee mukanani loppuelämäni, Campbell sanoo.

Peter Frank oli pelastamassa ihmisiä, jotka olivat kiville ajautuneella pelastuslautalla. 

– Yksi mies huusi "vaimoni, vaimoni, hän ei osaa uida, hän ei ole hyvä uimari", Frank muistelee. 

Kalastajat toivat rantaan myös kuolleita. 

Kehuja viranomaisilta saavat myös Tofinon kaupungin asukkaat. Kaupungin pieni sairaala ei pystynyt hoitamaan kaikki apua tarvitsevia, joten asukkaat majoittivat vähemmän vammoja saaneita omiin koteihinsa.

Kaupungin pormestari Josie Osborne ylistääkin asukkaiden panosta "ilmiömäiseksi". 

Lähteet: Guardian, CBS

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.