Kuusi äänesti Jussi Halla-aholle tyhjää – Eva Biaudet: "On syyllistynyt viharikoksiin eikä kunnioita ihmisoikeuksia"

Mika Niikko avaa valiokuntaeronsa taustoja:"Tämä oli henkilökohtainen päätös" 3:58
Video: Jussi Halla-ahon edeltäjä Mika Niikko avasi Twitter-kohusta johtuneen eronsa taustoja (9.2.)

Jussi Halla-aho (ps.) valittiin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Valinta ei sujunut vailla eripuraa. Kansanedustaja Eva Biaudet (r.) perustelee MTV Uutisille, miksi jätti protestiäänen.

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho valittiin tänään keskiviikkona arvostetun eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi.

Halla-aho sai suljetussa lippuäänestyksessä 11 kyllä-ääntä ja kuusi tyhjää ääntä. 

Tavanomaisesti eduskuntien valiokunnat hyväksyvät eduskuntaryhmien esitykset puheenjohtajiksi yksimielisesti. Näin ollen kuutta tyhjää ääntä voi pitää varsin poikkeuksellisena protestina.

Kansanedustaja Eva Biaudet (r.) kertoo olevansa yksi tyhjää äänestäneistä.

– Mielestäni ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan rooli on sellainen, että se edellyttää suurta luottamusta. Hän myös edustaa meitä kansainvälisissä yhteyksissä. Herättää varmasti ulkomailla kysymyksiä, että meitä edustaa henkilö, joka on syyllistynyt viharikoksiin eikä kunnioita ihmisoikeuksia, Biaudet perustelee protestiansa.

– Hän on toivonut poliittisista vastustajista, että raiskaus kohdistuisi ainakin heihin, ja on maininnut myös minut, Biaudet sanoo.

Halla-aho toivoi vuonna 2006 Scripta-blogissaan, että koska raiskaukset tulevat joka tapauksessa lisääntymään, sattumanvaraisten raiskaajien uhreiksi joutuisivat "vihervasemmistolaiset maailmanparantajat ja heidän äänestäjänsä".

Nykyisin internetistä löytyvässä versiossa ei Biaudet'ta nimeltä mainita. Vuonna 2017 Yle kuitenkin siteerasi samaa kirjoitusta, ja Ylen mukaan Halla-aho mainitsi Biaudet'n puhuessaan naisista, jotka "saavat mitä pyytävät". Ilmeisesti maininta Biaudet'sta ja kahdesta muusta naispoliitikosta on sittemmin poistettu.

"Huolta herättävä tilanne"

Halla-aho toimi vuosina 2011–2012 hallintovaliokunnan puheenjohtajana, mutta jätti paikan kesällä 2012. Muut eduskuntaryhmät syyttivät Halla-ahon halveksuneen oikeuslaitosta, kun tämä oli kritisoinut saamaansa tuomiota uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio syyttää Twitterissä tämänkertaista äänestystulosta "pikkusieluiseksi protestiksi" osalta hallituspuolueista.

Keskustan kansanedustajat Anu Vehviläinen ja Mikko Savola ilmaisevat Twitterissä äänestäneensä Halla-ahon puheenjohtajuuden puolesta.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) ei kerro MTV Uutisille, miten äänesti, mutta huomauttaa, että eduskuntaryhmien esityksiä valiokuntien puheenjohtajuuksista on totuttu noudattamaan. Jussi Saramo (vas.) ei kerro äänestysvalintaansa vaalisalaisuuteen vedoten.

Biaudet'n arvion mukaan tänään tehty Halla-ahon valinta tulee vaikuttamaan ulkoasiainvaliokunnan ilmapiiriin, vaikka työt tullaankin hoitamaan asiallisesti.

– Kyllähän tämä oli aika huolta herättävä tilanne. Lisäksi hänellähän ei ole kokemusta ulkoasiainvaliokunnan toiminnasta, Biaudet sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat