Kuukauden sääennuste antaa viitteitä valkeasta joulusta: "Mutta isoja hankia ei tule"

Kuivaa ja talvista säätä luvassa – katso tuorein kuukausiennuste 6:45
Katso yltä, millainen kuukauden sää on sähkön kannalta.

TIistaina julkaistu kuukauden sääennuste lupaa melko tasaisen kuivaa ja talvista säätä. Jos tuulet puhaltavat niin sanotusti oikeaan suuntaan, valkea joulu jopa Etelä-Suomessa on todennäköinen. 

Meteorologi Pekka Pouta kertoo, että suuri korkeapaine vallitsee seuraavien kahden viikon säätilannetta. 

– Valtava korkeapaine, jota ilmamassa kiertää. 

Poudan mukaan sää on kuukauden aikaan kaiken kaikkiaan vähäsateinen ja kuiva, mutta lumisade etelässä voi olla mahdollista ensi viikolla, jolloin korkeapaine siirtyy Suomen itäpuolelle.

– Sen seurauksena ilmaa virtaa Suomeen Baltian ja Venäjän suunnalta. Jos se on tarpeeksi kylmää, Suomenlahdella syntyy lumikuuroja ja voi tulla lunta.

Kuun vaihdekaan ei tuo suurta muutosta säähän. Lapissa pilvisyys lisääntyy, kun korkeapaine siirtyy entisestään kohti itää ja heikkenee. Etelä-Suomessa taas lämpötilat ovat keskimääräisiä. 

– Hyvin helposti mennään pakkaselle. 

Valkea joulu mahdollinen

Tämänhetkisten ennusteiden mukaan valkoinen joulu voisi olla Suomessa melko todennäköinen, tietyin ehdoin.

– Näyttää siltä, että jossain täällä (osoittaa Norjanmerta) pyörii korkeapainetilanne, joka estää lounaispuhalluksen syntymisen. Tämä tarkottaisi sitä, että valkea joulu voisi olla meillä melko todennäköinen, jos ei kunnon lounaispuhallusta tule ja ilman lämpötila on lähellä keskimääräistä, Pouta selittää sääkartan edessä. 

Aivan Suomen etelärannikollakin valkea joulu on mahdollinen, jos keskilämpötila on pakkasen puolella, eikä mereltä tuule. 

– Mutta isoja hankia ei tule. 


Lue myös:

    Uusimmat