Kurkkiiko joku kännykkäsi ruutua sivusta? Näin teet siitä lopun

Tietojärjestelmien haavoittuvuuksista keskustellessa unohtuu helposti, että perinteisin tietojen kalastelun muoto, eli olan takaa kurkkiminen, voi olla yhtälailla haitallista luottamuksellisia tietoja ajatellen.

Erityisesti mobiililaitteiden aikakaudella huoli näyttöjen kurkkimisesta on aiheellinen: Moni selailee henkilökohtaisia tietoja tabletillaan ja kännykällään myös julkisilla paikoilla kuten junassa, lentokentällä tai kahvilassa. Tietoja siis selaillaan käytännössä kaikkialla, missä ylimääräisiä ja uteliaita silmäpareja riittää.

Kurkkimisen aiheuttamaan tietoturvaongelmaan löytyy kuitenkin yksinkertainen ratkaisu: Kännyköille ja tableteille on pöytäkoneiden näyttösuojien tavoin saatavilla tietoturvasuojia, joiden avulla ulkopulliset eivät pysty kurkkimaan näytön sisältöä salaa sivulta.

Mobiililaitteiden tietoturvasuojat:

Plussaa

-Estää tehokkaasti näytön näkyvyyttä ulkopuolisilta

-Suojaa näyttöä naarmuilta

-Yksinkertainen kiinnitys

Miinusta

-Hämärtää näytön kirkkautta hieman myös suoraan edestä katsottuna

-iPhonen tapauksessa näytön terävyys kärsii

Mobiililaitteen tietoturvasuoja on laitekohtaisesti muotoiltu ohuehko kalvo, joka kiinnitetään näytön pintaan. Kun kalvo on kiinnitetty, niin näytön sisältö näkyy suoraan edestäpäin katsottaessa, mutta sivusta katsottuna näkyy vain hämärä utuinen pinta. Suojat siis käytännössä kaventavat näytön katselukulmaa.

MTV Uutiset otti kokeiluun 3M:n kehittämiä tietoturvasuojia tabletille sekä kännykälle. 3M:n ensimmäiset versiot mobiililaitteiden tietoturvasuojista tulivat markkinoille pari vuotta sitten.

3M:n tuotepäällikkö Mikko Nieminen kertoo MTV Uutisille, että tietoturvasuojien pääkohderyhmä ovat kaikki ne henkilöt, jotka käsittelevät luottamuksellisia tietoja:

-Näitä on paljon: Liikeala, hallintoala, terveydenhuolto, oikeusala, rahoitusala ja koulutusala, Nieminen luettelee.

Kokeilussamme kävi iPhone 5:n Privacy Screen Protector ja iPadin Easy-On -näytönsuoja.

Suojat estävät sivulta kurkkimisen

Tablettia varten tehty Easy-On -suoja kiinnittyy näytölle pienten tarrapalojen avulla. Suojan voi kiinnittää ja irrottaa tabletin näytöltä useita kertoja. 

Kännykän tapauksessa suojan irrottaminen ja takaisin kiinnittäminen ei ole aivan niin helppoa, sillä älypuhelimien näytöt vaativat pitävämmän kalvon asennuksen.

Kalvon saa kännykästä käytön jälkeen kyllä pois, mutta sitä ei saa välttämättä enää siististi uudestaan paikoilleen, koska kalvoon tulee tällöin pölyä ja ilmakuplia.

Kokeilumme perusteella suojakalvot estävät tehokkaasti näytön katsomisen sivusta. Sivussaolijan on näin erittäin hankala nähdä, mitä kännykän tai tabletin käyttäjä on laitteellaan tekemässä.

Näytöltä pääsee kyllä valoa hieman kalvon läpi myös sivusta katsoen, mutta esimerkiksi teksti sumenee lukukelvottomaksi. 

Edestäpäinkin katsottuna kalvo himmentää alkuperäisen kuvan kirkkautta, mutta vain hieman. 

Suojat eivät kuitenkaan häiritse mobiililaitteiden kosketusnäyttöjen käyttämistä.

iPhonen suojan käytön yhteydessä huomasimme, että näytölle muodostuu lievä viisto rasterimainen kuvio, vaikka näyttöä katsoisi suoraan edestäpäin. Kuva näyttää siltä ikään kuin näytön tarkkuus olisi normaalia selvästi heikompi ja esimerkiksi pienikokoisen tekstin luettavuus kärsii.

Tablettisuojan tapauksessa emme huomanneet tällaista ilmiötä. Käytössämme ei ollut testin aikaan iPadia, mutta käytimme suojan toiminnan testaamiseen tämän sijasta Microsoftin uutta Surface Pro 3 -tablettia.

Suoja ei ulotu kaikille suunnille

Kyseisiä tietoturvasuojia käyttäessä kannattaa huomioida, että ne eivät estä näkyvyyttä joka suuntaan:

Jos käytät kännykkääsi pystyasennossa, niin sivut ovat kyllä suojattuina, mutta periaatteessa tällöin joku pääsee kurkkimaan näyttöä yläviistosta. Jos katsotkin kännykkääsi vaakatasossa, niin kuva näkyy tällöin sivulta, mutta pimenee yläviistosta katsottaessa.

Tabletin suojan tapauksessa tilanne on päinvastainen: Vaakasuorassa asennossa käytettynä tabletin näyttöä ei voi katsoa sivusta. Pystysuorassa asennossa käytettynä ruutu näkyy sivustakin katsottuna. 

Markkinoilla on kuitenkin myös suojakalvoja henkilöille, jotka tarvitsevat 360 asteen yksityisyyden suojan.

Tehokas käytännön suoja ulkopuolisilta katseilta

Kokeilumme perusteella tietoturvasuoja kaventaa merkittävästi näytön katselukulmaa ja tarjoaa täten suojaa uteliailta katseilta. Samalla se suojaa näyttöä kätevästi naarmuuntumiselta.

Tietoturvasuojaa ei kuitenkaan kannata hankkia vain "huvin vuoksi",  sillä se heikentää näytön kirkkautta hieman myös suoraan edestä katsottuna. iPhonen kanssa haittapuolena havaittiin myös näytön terävyyden kärsiminen. 

iPadille muotoltu 3M Easy-On tietoturvasuoja maksaa 50 euroa.

iPhone 5:lle muotoiltu 3M Privacy Screen Protector maksaa 20 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat