Mainos

Kurkkaa kulissien taakse – tällaisia ovat tv-meteorologien työpäivät

MTV Uutisissa työskentelevät meteorologit ovat osa uutistoimitusta ja he tekevät sääennusteita vuoden jokaisena päivänä. Miltä näyttää meteorologin työpäivä MTV Uutisissa?

Kesätaukoa lukuun ottamatta päivän ensimmäinen meteorologi saapuu MTV:n uutishuoneelle jo aamuyöllä. Huomenta Suomen lähetys alkaa ennen puoli seitsemää ja meteorologi on äänessä puolen tunnin välein aina uutisten jälkeen.

Aamun meteorologi tutustuu tutkakuvien ja ennustemallien avulla säähän ja tekee kartat tv-lähetystä varten. Ennen lähetystä vaihdetaan vaatteet ja käydään maskissa meikattavana ja hiustenlaitossa.

– Yöunet jäävät tässä vuorossa usein lyhyiksi, mutta vuoron jälkeen on vielä koko päivä aikaa. On mukava tulla kotiin, kun muut vasta aloittavat työpäiväänsä, sanoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Havaintoja ja haastatteluja

Huomenta Suomen ollessa loppusuoralla töihin saapuvat päivämeteorologi ja säätoimittaja. He tekevät päivän aikana alueellisia sääennusteita televisioon ja nettiin sekä sääaiheisia juttuja MTV:n sääsivustolle.

Tässäkin vuorossa meteorologin ensimmäinen tehtävä on päästä kärryille säästä lukuisien eri ennustemallien avulla. Jos mallit ovat ristiriidassa keskenään, on meteorologin tehtävä kokemuksensa avulla tehdä päätös, mikä ennusteista olisi todennäköisin vaihtoehto. Ennustettavuus vaihtelee Suomessa suuresti.

– Joskus Suomen oloissa on haastavaa tehdä ennustetta jopa seuraavalle päivälle, toteaa Markus Mäntykannas.

Kun säässä tapahtuu, on meteorologilla kiirettä. Havaintoja seurataan koko ajan, päivitetään ennusteita, tehdään juttuja nettiin ja annetaan haastatteluja radioon ja televisioon.

Meteorologit osallistuvat myös sosiaaliseen mediaan ja vastailevat kysymyksiin MTV Sään Facebookissa ja Twitterissä.

– Sosiaalinen media on muuttanut tv-meteorologin työtä. Olemme tekemisissä suoraan katsojien ja lukijoiden kanssa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Palaute ennusteista tulee yhä useammin sosiaalisen median kautta, toteaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Itsenäistä ja haastavaa työtä

Iltapäivällä töihin tulee illan tv-lähetysten meteorologi. Talvikaudella ensimmäinen lähetys tulee jo kello 17 jälkeen. Illan muut lähetykset ovat Seitsemän ja Kymmenen uutisten yhteydessä.

Illan meteorologi tekee ennusteensa ja kartat tv-lähetystä varten, valmistelee esiintymistään, kirjoittaa uutisankkureille säätekstejä ja käy maskissa. Illan aikana ennusteita hiotaan vielä, kun ennustemallit päivittyvät. Tämän vuoron jälkeen kotiin pääsee vasta yöllä.

Mikä meteorologin työssä sitten on parasta?

– Työ on itsenäistä ja haastavaa, jokainen päivä on erilainen ja saa tehdä työtä sen parissa, mistä on innostunut. Ennusteissa näkyy oman käden jälki, toteaa Markus Mäntykannas.

Meteorologiksi opiskellaan Helsingin yliopistossa fysiikan laitoksella. Opinnot kestävät tyypillisesti 5-6 vuotta.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.