Mainos

Kurdikomentaja: Vetäydymme Kirkukista

Kurditaistelijat ovat vetäytymässä tänään Kirkukista, kertoo heidän komentajansa.

Pohjoisen Irakin öljykaupugin valvonta on samalla siirtymässä amerikkalaisten erikoisjoukkojen vastuulle, vakuuttaa kurdikomentaja "Mam" Rostam. Hän johtaa Kurdistanin isänmaallisen liiton PUK:n joukkoja.

Uutistoimisto Reutersin kirjeenvaihtajan mukaan kurdijoukot partioivat kuitenkin edelleen kaupungissa. Kymmenien taistelijoiden vahvuinen osasto yritti pysäyttää ryöstelyä, ja kaupungin sisääntuloväylille pystytettiin tiesulkuja. Ryöstöaikeista epäiltyjä tulijoita käännytettiin pois.

Rostamin mukaan Kirkukin tilanne oli viime yönä huomauttavasti rauhallisempi kuin vuorokautta aiemmin, kun ryöstelijät liikkuivat kaupungilla laajemmin.

Hän sanoi uskovansa amerikkalaisjoukkojen kykenevän huolehtimaan kaupungin turvallisuudesta.

Turkki ei lähetä joukkoja

Turkki on vaatinut kurditaistelijoita vetäytymään Kirkukista, jota kurdit pitävät epävirallisena pääkaupunkinaan. Turkki pelkää Irakin kurdien aseman vahvistumisen ruokkivan oman kurdivähemmistönsä itsenäisyyshaluja.

Turkin pääministeri Abdullah Gül sanoi tänään Ankarassa, ettei Turkki pidä "tällä hetkellä" tarpeellisena lähettää omia joukkojaan Irakin pohjoisosaan. Gül muistutti joukkojen olevan kuitenkin valmiudessa maiden välisellä rajalla. Turkki on uhannut marssittaa joukkojaan Irakin kurdialueelle, jos kurditaistelijat miehittäisivät Kirkukin ja Mosulin kaupungit.

Amerikkalaisvahvistuksia oli tänään matkalla myös Mosuliin, joka maan kolmanneksi suurin kaupunki. Reutersin mukaan kaupunkiin matkasi 40 ajoneuvon saattue.

Mosulista on tänään kerrottu etnisistä yhteydenotoista, joissa on kuollut ainakin 20 ihmistä ja lähes 200 on haavoittunut.

Sairaalalähteiden mukaan etnisten yhteenottojen osapuolina ovat olleet Mosulin kaupungin asukkaat ja sinne eilen marssineet kurditaistelijat.

Kurditaistelijat marssivat Mosuliin eilen, kun sitä puolustanut irakilainen armeijakunta laski aseensa. Mukana seurasi pieni amerikkalaisosasto.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.