Kuperkeikkakaan ei enää onnistu - vanhemmat kieltävät lapsia liikaa

Ei saa! Varo! Älä juokse! Suomalaiset vanhemmat kieltävät ja komentavat suojellakseen lapsiaan.

Liikkumisen riemua ja hyötyä korostaa kuitenkin 6 lapsen koti-isä Juha Järvinen Jurvasta. Hänen vimeo-tiedostonsa Ei saa! Do not! on kerännyt jo yli 300 000 katsojaa.

Suomalaiset vanhemmat tekevät lastensa eteen paljon, joskus jopa liikaa.

Huvittavimpien kommenttien mukaan suomalainen äiti laittaa lapselleen kypärän päähän yölläkin, ettei vaan pienokainen satuta itseään jos sattuu putoamaan unissaan sängystä.

Monien tutkimuksien mukaan liikunta ja motoriikka lisäävät niin älykkyyttä, oppimista kuin keskittymistäkin. Näin uskoo myös pomppu-ja kiipeilyradan kuudelle lapselleen rakentanutJuha Järvinen.

–Kiivetessä lapsen motoriikka ja oman kehon hallinta kehittyy. Pudotessaan lapsi oppii varovaisuutta ja omat rajansa. Vahingot sattuvat pääosin sellaisille, joilta tuo kehitysvaihe on estetty, kirjoittaa Järvinen videonsa lopussa.

Temput kunniaan

–Minusta kypärän käytölläkin tehdään ihan turhaa vahinkoa. Jotkut laittavat lapselle kypärän päähän sisälläkin ja kun kävelemään opetteleva lapsi kolauttaa päänsä pöydän alla, ei hän tajua, että se voi sattua. Lapsen luontainen oppiminen erehdysten kautta kärsii, mutta myös avaruudellinen hahmotuskyky jää kehittymättä. Pieniä onnettomuuksia on ihan turha välttää. Lapsi oppii myös oman vastuun, eikä myöhemmin yllyttämälläkään tee typeryyksiä, sanoo Järvinen MTV Uutisten haastattelussa.

Juha Järvinen asuu kuuden lapsensa ja vaimonsa Marin kanssa Jurvassa, kodiksi muutetussa vanhassa koulussa. Siellä on tilaa myös temppuradalle, jossa lapset kiipeilevät, hyppivät ja pomppivat. Pihalla saa kiivetä jopa puuhun.

Järvisen tekemä Ei saa! Do not! -video lasten kiipeilystä leviää netissä hurjaa vauhtia. Jo yli 300 000 ihmistä 144 maassa on käynyt sen katsomassa.

Lapsi matkii kaiken

–Yritän välttää turhaa kieltämistä ja komentamista. Kannustan esimerkillä. Ihan pienet lapsethan matkivat kaiken, se on luontaisin ja tehokkain oppiskeino. Vaaran paikkojakin on. Meillä lämmitetään puilla ja aivan jokainen lapsi pyrkii luontaisesti toistamaan saman. Kuka tahansa vanhempi voi kokeilla sitä ottamalla koivuhalon ja kopauttemalla seinää, huomaten että hetken kuluttua lapsi toistaa tuon saman asian, koputtaa halolla seinää.

Tuoreen tutkimuksen mukaan huonompi motorinen suorituskyky ensimmmäisellä luokalla on yhteydessä heikompaan luku- ja laskutaitoon. Tällainen tutkimus tehtiin kuopiolaisilla lapsilla. Tieto julkaistiin Medicine & Science in Sports & Exercise -lehdessä. Järvisen perhe on konkreettinen esimerkki siitä, että tutkimus pitää paikkaansa.

–Meidän Ruut syntyi keskosena, oli hiljainen ja arka, mutta oppi itsekseen lukemaan viisivuotiaana. Kerhotädit ovat kertoneet, että meidän lapsilla on hyvä keskittymiskyky. He tottelevat ja saavat kiitettäviä koulussa, vaikka meillä ei ole lapsia kasvatettu autoritäärisesti tai pidetty kuria, päinvastoin. Totta kai rajat pitää olla, ketään ei saa lyödä eikä tielle saa juosta. Lapsia pitää kunnioittaa, ei lapsille tarvitse huutaa. 

Kuperkeikkakaan ei onnistu

Lasten liikkumisen vähyys näkyy myös päiväkodeissa. Helsinkiläisen päiväkoti Lapin johtaja Tiina Ivakko laittoikin lasten vanhemmille Juha Järvisen temppuvideon vinkiksi.

–Laitoin videon kannustukseksi, että vanhemmat rohkaisisivat lapsiaan liikkumaan turvallisesti. Jos lapseni olisivat pieniä, rakennuttaisin samanlaisen leikkihuoneen kuin videossa. Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä lapset ovat harjoitelleet pienestä pitäen, kaikki eivät osaa samoja asioita heti. Meidän yhteiskunnassamme ollaan liian turvallisia, ei pelkästään vanhemmat. Turvaohjeita on joka asiaan. Osa vanhemmista kuitenkin varoo kolhuja liikaa, vaikka myös niistä oppii. 

Päiväkodeissa arjen liikkumisen vähyys on huomattu. Sillä on selvä seuraus motoriikan kehittymiseen.

–Ennen lapset osasivat tehdä kuperkeikan 4-vuotiaana. Nykyään on jopa 12-vuotiaita, joilta ei onnistu kuperkeikka tai esimerkiksi takaperin juoksu. Lapset kuljetetaan autoilla tai rattailla päivähoitoon, jonka tietenkin ymmärrän kun on kiire töihin. Mutta vapaa-aikana tulisi sitten touhuta paljon ulkona erilaisissa maastoissa, leikkipuistoissa, luistelukentällä ja uimahalleissa, sanoo Ivakko.

Lapsen tulisi saada liikkua kaksi tuntia päivässä, aina se ei toteudu. Myös Ivakko uskoo nykytietoon, että liikunta vaikuttaa positiivisesti lapsen oppimiseen.

–Olen huolestunut liikunnan vähentymisestä ja  siitä, kuinka terveitä aikuisia meillä tulevaisuudessa on jos heille ei lapsena synny kipinää liikunnan iloon. Meidän päiväkotimme on Valon liikuntahankkeessa mukana ja tavoitteena on ulko- ja sisäliikunnan lisääminen.

Uhkaus, kiristys ja lahjonta

Perinteisistä kasvatuskeinoista puhuttaessa moni vanhempi sanoo luottavansa vanhaan tuttuun "uhkaus, kiristys ja lahjonta"-keinoon. Tuskin löytyy äitiä tai isää, joka ei olisi näitä keinoja käyttänyt esimerkiksi lasta pukemaan hoputtaessa. Nyt kävelet reippaasti tai joulupukki ei tuo lahjoja...

–Kyllä meilläkin joskus uhkaillaan, mutta yritän olla suoraviivainen ja selkeä. Nykyään puhutaan, ettei lapsille pidetä kuria ja ongelmat juontavat siitä. En usko tätä. Kyse on enemmän ajanpuutteesta, välittämisestä ja toisinaan jopa piittaamattomuudesta., miettii Järvinen.

Vapautta ja vastuuta

–”Anna lampaallesi riittävän suuri laidun, niin pystyt kontrolloimaan sitä” sanoo japanilainen ajattelija Shunryn Suzuki.

Juha Järvinen: "Ei rajoja tarvitse asettaa pelolla. Toki meilläkin rajoitetaan vapauksia. Ei siitä kauaa ole, kun minulla oli yhteenotto vanhimman, teini-ikää kolkuttelevan tyttären kanssa. Vähän desibelejä nostattavaa rajojen kokeilua. Lopulta oli pakko sanoa että jos nyt ei lopu, niin seuraa viikon tietokonekielto. Ei loppunut.

Hetken kuluttua asiat sovittiin, asiasta keskusteltiin ja itse jo kerkesin koko rangaistuksenkin unohtamaan, kunnes viikko oli kulunut ja Armi tuli kysymään: Nyt on viikko kulunut, voinko mennä koneelle? Olin hämmästynyt.  Itse olisin varmasti ollut seuraavana päivänä valmis kysyttäessä perumaan viikon kiellon, lyhentämään sen vaikka päivään.

Vapauden hinta on aina vastuu. Kuuden lapsen kasvattaminen on ollut helppoa."

Lue myös:

    Uusimmat