Kuopion kouluiskusta epäilty Joel Marin ei totellut käskyjä, poliisi käytti asetta, etälamautinta ja poliisikoiraa – poliisin toiminnasta ei esitutkintaa

8:36
Katso videolta, missä kohdassa kauppakeskus Hermanissa poliisi otti kiinni koulupuukottajan. Silminnäkijä kertoi tapahtumista MTV Uutiset Livelle.

Poliisin toiminnasta Kuopion Hermanin kauppakeskuksessa tehdyssä kouluiskussa ei aloiteta esitutkintaa.

Poliisin voimakeinojen käytöstä Kuopion väkivaltaisuuksissa on tehty esitutkinnan edellytyksiä koskeva esiselvitys, tiedottaa syyttäjälaitos.

Selvitys on tehty teknisen tutkinnan, kirjallisen selvityksen ja henkilökuulemisten perusteella.

Tutkinnanjohtajana toiminut aluesyyttäjä Heidi Savurinne on esiselvityksen perusteella päättänyt, ettei esitutkintaa toimiteta.

– Teoista epäilty oli lähestynyt poliisia aseistautuneena kookkaalla, vakavaan väkivaltaan soveltuvalla teräaseella ja ilmapistoolilla. Mies ei ollut totellut käskytystä, eikä poliisipartio saanut häntä luopumaan teräaseestaan, tiedotteessa kuvaillaan tapahtumia.

– Mies oli haavoittanut poliisia teräaseella, minkä jälkeen poliisi oli käyttänyt ampuma-asetta. Miehen kiinni ottamiseksi ja teräaseen pois saamiseksi poliisi oli käyttänyt etälamautinta ja poliisikoiraa.

"Ei ole ollut mahdollista toimia toisin"

Esiselvityksen perusteella kyseessä on ollut ensivaiheessa hätävarjelutilanne, jossa ampuma-aseen käyttö on ollut perusteltua.

Kyseessä on ollut välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen.

Ampuma-aseen käytön lisäksi myös muut poliisimiesten tilanteessa käyttämät voimakeinot ovat olleet puolustettavia ja lievimpiä mahdollisia, eikä tilanteessa ole ollut mahdollista toimia toisin.

Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä rikoksesta ketään tilanteeseen osallistunutta neljää poliisimiestä.

Esitutkinta ampuma-aseen käytön kohteena olleen miehen menettelystä jatkuu poliisin tutkinnanjohtajuudessa.

Nuori nainen kuoli ja yhdeksän muuta uhria haavoittui, kun opiskelijoiden ja opettajan kimppuun hyökättiin sapelityyppisellä teräaseella Kuopiossa Savon ammattiopistossa tiistaina 1. lokakuuta 2019.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja