Kuopiolainen Juho oli jo saanut lukiopaikan – kahden päivän kuluttua paikka peruttiinkin: "Pettymys oli suuri"

17-vuotias Juho Hirvonen koki keskiviikkona karvaan pettymyksen, kun Kuopion taidelukio Lumit perui hänelle jo myönnetyn opiskelupaikan. 

Juho Hirvonen haki opiskelupaikkaa Kuopion ammattiopiston liiketalouslinjalta yhteishaun alkaessa helmi-maaliskuun vaihteessa. Opiskelupaikka jäi saamatta ja Hirvonen hakikin myöhemmin kaverinsa ehdotuksesta paikkaa Kuopion taidelukio Lumitista, johon oli jatkuva haku. 

Hirvonen täytti omien sanojensa mukaan kaikki lukiopaikkaa varten listatut vaatimukset.  

– Hakemusta varten piti kuvata kuuden minuutin mittainen video, jossa kerron omasta musiikkitaustastani. Minun piti myös esittää valmiiksi valittu laulu ilman säestystä, ja soittaa omalla instrumentilla vapaavalintainen kappale. 

Maanantaina koulun opetussihteeri otti Hirvoseen yhteyttä. Hänelle oli myönnetty paikka taidelukion musiikkilinjalle.  

– Lähetin koululle yhteystietoni ja tiistaina sain jo Lumitin Wilma-tunnukset. Samalla he pyysivät kuvaa päästötodistuksesta.  

Keskiviikkona Hirvonen sai jälleen soiton opetussihteeriltä. Hän kertoi, että Hirvosen lukiopaikka oli peruutettu, sillä hänen keskiarvonsa oli Kuopion kaupungin asettamaa minimirajaa matalampi.

Opiskelupaikkaa hakiessa tällaisista vaatimuksista ei ollut Hirvosen mukaan mainittu mitään. 

– Pettymys on suuri. Olin ehtinyt hehkuttaa asiaa kaikille ystäville ja tutuille kahden päivän ajan. 

Tulevaisuus hämärän peitossa 

Hirvosella ei ole tällä hetkellä mitään tarkkaan laadittua suunnitelmaa oman tulevaisuutensa suhteen. Hän haluaa kuitenkin kääntää kaikki mahdolliset kivet ja katsoa jos koulun päätöksen saisi vielä käännettyä. 

Yksi Hirvosen ystävistä julkaisi kuopiolaisessa Facebook ryhmässä tekstin Hirvosen kohtaamasta karusta kohtalosta. Julkaisu herätti foorumissa vilkasta keskustelua. 

“Vastaavanlaisia tapauksia joka vuosi” 

Taidelukion rehtori Ilkka Raninen ei ollut tietoinen juuri Hirvosen tapauksesta, mutta hänen mukaansa vastaavaa sattuu joka vuosi. 

– Minulla on käsitys, että hänen keskiarvonsa ei riittänyt. Kuopion kaupunki vaatii, että lukuaineiden keskiarvo on yli seitsemän, jotta lukiopaikka voitaisiin myöntää.  

Raninen painottaa, että raja on ehdoton eikä harkintavaraa ole. 

– Lukiota ei pysty selvittämään soittamalla, vaan siinä pitää lukea myös tavalliset lukioaineet. Kriteeriä asettaessa on laskettu, että niin matalalla keskiarvolla on vaikeuksia selvitä pelkästään lukiosta. 

Ranisen mukaan raja on ollut olemassa jo usean vuoden ajan. Hän väittää myös, että rajasta on mainittu yhteishaun yhteydessä, muttei pysty vahvistamaan, että jatkuvan haun kanssa olisi tehty samoin. 

Raninen on tietoinen siitä, että jotkut löytävät motivaation opiskelua varten vasta myöhemmällä iällä. Hän toivookin, että tätä motivaatiota käytettäisiin aluksi päästötodistuksen keskiarvon nostamiseen. 

– Perusopetuksen keskiarvon nostaminen yli seitsemään on ihan helppoa hommaa, kunhan vain motivaatiota riittää.

Lue myös:

    Uusimmat