Kuopio omassa sarjassaan lääkärijonovertailussa – katso kuntasi tilanne

Asuinalueella todellakin on väliä. MTV Uutiset selvitti kymmenen suurimman kaupungin osalta, kuinka kauan potilaan pitää odottaa päästäkseen lääkärin vastaanotolle omalle terveysasemalleen.

Kyseessä on niin kutsuttu kiireetön jono. 

Jos asuu Helsingin Laajasalossa, odottaa lääkäriin keskimäärin kuusi päivää. Jos sen sijaan asuinsija löytyy keskustasta, esimerkiksi Kampista, saatat odottaa liki 50 päivää. 

Kun lääkäriaikaa varaa Viiskulman terveysasemalle, jonka väestöpohja koostuu yli 50 000:sta eteläisen keskusta-alueen helsinkiläisestä, itse vastaanottokäynti on keskimäärin 49 päivän päästä. 


– Tottakai se on aivan liian pitkä aika, sanoo terveysasemalta tavoitettu asiakas Eero Nordberg.

– Täällä on vähän vaikeampaa saada aika, jos haluaa saada sen oman lääkärin. Ilmoitetaan, että kolmeen kuukauteen ei ole aikoja ja sitten kolmen kuukauden sisällä pitäisi varata jo seuraava aika, mutta se ei onnistu. Kyllä se kestää vähän liian kauan, kertoo Bengt Tuomolin.

Terveysaseman johdon mukaan pääkaupungin pisin jono näkyy aseman arkipäivystyksessä.

– Kyllä täällä on paljon painetta akuuttivastaanotolle. Puolet on akuuttivastaanottoa, puolet kiireetöntä. Tavoite on, että enemmän olisi kiireetöntä. Kun jonot ovat pitkät, niin moni asia ei voi odottaa keskimäärin sitä 49 päivää, kertoo Viiskulman ylilääkäri Essi Mäkeläinen.

Jyväskylässä surkein tilanne

Pääkaupunki sijoittuu kymmenen suurimman kaupungin vertailussa loppupäähän. Helsingissä ajanvarauksen kautta lääkärihoidon kiireettömään jonoon ja sitä kautta lopulta vastaanotolle pääsee keskimäärin 27 päivässä. 

Vielä kehnommin menee Tampereella, Vantaalla ja Jyväskylässä. Kaupunkien luvut ovat toukokuulta.

Turku sen sijaan on unohtanut viikonloput. Turun sijoitus on tilastoitua heikompi, koska se numeroi lukunsa työpäivien ei vuorokausien mukaan. 

Vantaan jono on hieman lyhyempi kuin Helsingissä, mutta vain sen vajaan viidenneksen osalta, jolla on omalääkäri. Valtaosalla odotusaika kestää liki 40 päivää. Sen sijaan Jyväskylässä paukkuu 40 päivän raja. 

Jyväskylässä lääkärin näkemistä pitää odottaa keskimäärin neljä kertaa kauemmin kuin Kuopiossa, jossa muuten on suurista kaupungeista lyhimmät odotusajat. Selkeä kakkonen on Kouvola. Siellä jonotetaan pari viikkoa. Kuopion salaisuus on yksinkertainen.

– Muutimme vastaanottotoiminnan tiimimalliin helmikuussa. Tiimeissä on 5 - 10 lääkäriä ja hoitajaa täydennettynä psykiatrisella sairaanhoitajalla. Se on tehostanut vastaanotolle pääsyä. Tiimeissä on hyvä kombinaatio osaavaa ja eri-ikäistä henkilökuntaa, vastaa yllättynyt kaupungin terveysjohtaja Jari Saarinen.

Saarinen myös muistuttaa, että Kuopio on hyvässä asemassa sikäli, että kaupungista valmistuu lääkäreitä. 

Kaupunginosissa valtavat erot

Helsingin Viiskulman toinen ääripää on Laajasalo, jonne kiireetön jono on kuuden päivän mittainen. Terveysasemien ero on kahdeksankertainen. Sen sijaan vantaalaisella kannattaa olla omalääkäri, mikäli asiaa tarkistelee odotusajoilla. Tosin vain noin 20 prosentilla terveysasemien asiakkaista sellainen on.

Omalääkäriasiakkaaksi voi päästä, jos on yli 75-vuotias ja hänellä on yli seitsemän käyntiä kahden vuoden sisällä. Räikeimmin ero näkyy Tikkurilassa ja Korsossa. Molemmissa hoidon tarpeen arvioinnista lääkärin pakeille kestää yli 80 päivää. Puhutaan siis jo kuukausista.   

– Tilanne on valitettava. Tässä lähennellään jo hoitotakuurajaa. Meillä kaikki hoito perustuu kiireellisyyden arviointiin. On sovittu, että listan koko eli omalääkäripotilaiden määrä on tietyn kokoinen. Lääkäreiden velvoite on lääkärisopimuksen mukaan hoitaa se lista mahdollisimman hyvin, kertoo Tikkurilan terveysaseman osastonhoitaja Päivi Lindqvist

– Meillä Tikkurilassa kaikki listat ovat täynnä. Kevään aikana on tapahtunut se, että he, jotka tarvitsisivat omalääkäriä, heidän ei ole mahdollista saada sitä jonottamatta. Omalääkäripaikan saa sitten, kun on jonossa ensimmäisenä, ja paikka vapautuu, Lindqvist jatkaa. 

Espoon Kalajärvellä vastaanotolle pääsee viidessä päivässä – Matinkylässä ja Leppävaarassa pitää odottaa kuusi kertaa kauemmin. Turun Pansiossa vastaavaa ilmentää Pansion viiden työpäivän jono verrattuna Runosmäen 43 työpäivään.

Oulun Kaakkurissa lääkärihoitoa saa reilussa viikossa – Sepän terveysasemalla jono on venähtänyt 42 päivään. Jyväskylän Uuraisissa lääkärin näkee 14 päivässä, Hankasalmella potilas kärvistelee 77 päivää.

"Kahteen viikkoon pyritään"

Kesäkuu ja -sulut tuovat monissa paikoissa oman päänvaivansa. Esimerkiksi Jyväskylässä kesäkuussa keskimääräinen jonotusaika on jo nyt pidentynyt entisestään toukokuun luvuista.

– Isot erot terveysasemien välillä selittyvät miehityksen määrällä. Jos on normaalimiehityksessä on paljon vajausta, niin silloin jono on pidempi. Jos miehitys on hyvä, jono on lyhyempi, selittää tilannetta palvelujohtaja Pertti Peltonen Jyväskylän kaupungista.

Akuuttipotilaat ovat asia erikseen. Esimerkiksi Helsingissä noin puolet kaikista potilaista hoidetaan saman päivän aikana akuuttivastaanottona. 

– Teemme kovasti töitä. Lääkärit ovat tehneet lisätöitä, jotta tilannetta saataisiin helpotettua. Kyllä me kahteen viikkoon pyritään, painottaa Viiskulman ylilääkäri Mäkeläinen.

Terveysasemilla lääkärien ajanvarausaikojen jonoa mitataan laskemalla kolmas vapaana oleva kiireetön ajanvarausaika kalenteripäivissä. Terveysaseman T3-luku on näiden aikojen keskiluku eli mediaani. Puolella lääkäreistä on varattavia aikoja ennen T3-lukua ja puolella sen jälkeen. Akuuttivastaanotto ei sisälly T3-laskentaan. 

Lue myös:

    Uusimmat