Mainos

Kuopio kieltämässä kuplahallin - turvallisuusriskiin ei puututtane muualla

Kuopio pitää kuplahalleja turvallisuusvaatimusten vastaisina, kertoo Savon Sanomat. Kaupungin rakennustarkastaja Ilkka Korhosen mielestä Suomessa käytetyt isot ylipainehallit ovat pääsääntöisesti lainvastaisia.

Rakentamisen yleisestä ohjauksesta ja valvonnasta Suomessa vastaavan Ympäristöministeriön Rakentamisen ryhmän päällikkö Teppo Lehtinen ei pidä ylipainehalleja kauttaaltaan lainvastaisina.

- En usko, että niitä lainvastaisena Suomessa voidaan pitää. Kyllä niihin täytyy liittyä lupamenettely ja ne ovat aina lainmukaisesti luvitettuja, Teppo Lehtinen sanoo.

Kuopiossa potkitaan palloa nyt luvatta

Kuopion kuplahallille on myönnetty poikkeamislupa useamman kerran. Edellinen lupa on jo vanhentunut ja nyt Kuopion tilakeskus on hakenut hallille uutta poikkeamislupaa. Kuopion ympäristö- ja rakennuslautakunta ei kuitenkaan sitä myöntänyt. Kaikki asiasta lausunnon antaneet tahot antoivat katselmuksissaan hallille kielteisen kannan.

Kuopion Kaupungin rakennustarkastaja Ilkka Korhonen pitää ylipainehallia on turvallisuusriskinä esimerkiksi tulipalon sattuessa. Kuplahalli palaa hetkessä, vaikka määräysten mukaan sen pitäisi pysyä tunnin pystyssä.

- Tarpeellinen se on, mutta minä joudun katsomaan maankäyttö- ja rakennuslain nojalla, että täyttääkö se vaatimukset vai ei. Tässä tapauksessa ei täytä, niin ei ole muuta mahdollisuutta kuin valmistella lupapäätös kielteisenä, Korhonen kertoo MTV Uutisille.

- Tällä hetkellä se luvattomassa käytössä, ei ole voimassa olevaa lupaa. Valvonta-asiana joudutaan asiaa viemään eteenpäin eli pyytämään selvityspyyntö luvattomasta käytöstä.

Kuopion tilakeskuksen konserniohjausjohtaja Janne Airaksinen kertoo, että hallia käytetään toistaiseksi normaalisti. Airaksinen sanoo, että tilanpuute tulee eteen hyvinkin pahasti, mikäli hallia ei voida enää jatkossa käyttää.

- Rakennusvalvonnan kanssa on tarkoitus tästä asiasta nyt seuraavaksi neuvotella, Airaksinen kertoo.

Ei erikoistarkastuksia muualla

Muualla Suomessa hallien turvallisuudelle ei ole nähty kieltäviä tekijöitä. Lain mukaan rakennuksen turvallisuudesta ja terveellisyydestä vastaa aina sen omistaja. Maankäyttö- ja rakennuslain pykälä 166 edellyttää, että rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.

Helsingin kaupungin Rakennustarkastusviraston Rakennusteknisen osaston tarkastusinsinööri Aimo Nousiainen kertoo, että omistaja ei aina välttämättä ymmärrä velvoituksen merkitystä ja vastuuta. Nousiaisen mukaan viraston resurssit eivät riitä siihen, että kohteita voitaisiin kiertää omatoimisesti.

- Toki jos tulee aihetta tai pyyntö lähteä jotakin asiaa tarkistamaan, niin totta kai välittömästi asiaan virastossa puutumme. Emme aio tämän takia kuitenkaan ryhtyä mitään erikoistarkastuksia halleihin tekemään, Nousiainen kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.