Mainos

Kuolemiin johtaneita Ikean lipastoja ei poisteta myynnistä Suomessa: "Todella järkyttävää ja valitettavaa"

Kalustejätti Ikea vetää suosittuja lipastoja pois myynnistä Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Ikea tiedotti eilen maanantaina vetävänsä lipastoja pois myynnistä ja hyvittävänsä asiakkaille ostetun tuotteen hinnan. Massiivinen takaisinveto koskee yhteensä jopa 29 miljoonaa lipastoa.

Taustalla ovat surulliset tapaukset, joissa kolme alle kaksivuotiasta lasta on menehtynyt jäätyään lipaston alle sen kaaduttua. Kaikki tapaukset ovat sattuneet Yhdysvalloissa vuoden 2014 jälkeen. Viimeisimmästä kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta uutisoitiin huhtikuussa.

Takaisinveto koskee tiettyjä, Yhdysvalloissa käytetyn vapaaehtoisen ASTM-standardin mitat täyttäviä lipastoja. Näihin kuuluvia lipastoja ovat Malm-lipastojen lisäksi myös Hemnes-, Aneboda- ja Brimnes-mallistojen kalusteita.

”Todella järkyttävää”

Suomen Ikean viestintäjohtaja Kirsi Gotthardt vakuuttaa, että huonekalu on turvallinen, kun se kiinnitetään seinään ohjeiden mukaisesti. Malm-lipastojen ja muidenkin korkeiden kaappien mukana tulee aina kiinnitystarvikkeet, joilla kaluste kiinnitetään seinään.

Gotthardtin mukaan Yhdysvalloissa sattuneissa kuolemaan johtaneissa tapauksissa kalusteita ei oltu kiinnitetty seinään.

– Yhdysvalloissa on käytössä vapaaehtoinen ASTM-standardi, joka koskee tietyn korkuisten lipastojen ja vastaavien tuotteiden vakautta. Siellä katsottiin, että tietyt Ikea-tuotteet eivät tätä standardia täytä ja tuotteet päädyttiin vetämään pois myynnistä. Siitä huolimatta, että kalusteiden mukana tulevat ohjeet ja tarvikkeet niiden seinään kiinnittämiseksi, Gotthardt kertoo.

– On todella järkyttävää ja valitettavaa, että näin on tapahtunut. Meillä ei ole tiedossa, että Suomessa tai missään muualla päin maailmaa näin olisi käynyt.

Ikea kampanjoi näkyvästi kiinnittämisen puolesta

Gotthardt epäilee, että kyseessä on jonkinlainen kulttuuriero: Suomessa on totuttu korkeisiin kalusteisiin ja niiden seinään kiinnittämiseen.

– Olemme viestineet tästä paljon ja viime aikoina myös kampanjoineet näkyvästi kalusteiden kiinnittämisen puolesta.

Ikea suosittelee kiinnittämään kalusteet aina seinään niiden mukana tulevien ohjeiden mukaisesti. Kalusteiden mukana tulevat kiinnityssetit – omille seinäpinnoille sopivat ruuvit täytyy kuluttajan tosin hankkia itse.

Entä jos kotoa löytyvää Malm-lipastoa ei ole aikoinaan sen ostaessa kiinnittänyt – mikä avuksi?

– Myymälän asiakaspalvelusta saa hakea uuden kiinnityssarjan, joka on ilmainen, Gotthardt ohjeistaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.