Kuntien tulisi pikaisesti selvittää karanteeniin sopivat tilat – ruokahuolto myös kunnan vastuulla

Tästä syystä koko koulua Viikissä ei laitettu karanteeniin – ylilääkäri kertoo miksi kaikkia halukkaita ei testata koronaviruksen varalta 5:22
Videolla kerrotaan, miksi koko Viikin koulua ei laitettu karanteeniin.

STM:n ja Kuntaliiton ohjeeseen ei sisälly uusia velvoitteita, vaan siinä kerrataan tarvittavia toimia ja velvollisuuksia.

Kuntia ja kuntayhtymiä kehotetaan selvittämään mahdollisimman pikaisesti karanteeniin soveltuvat tilat. Lisäksi olisi kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus on riski erityisesti ikääntyneille ja monisairaille.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Kuntaliitto ohjeistavat kuntia, sairaanhoitopiirejä ja aluehallintovirastoja koronavirustartuntojen varalta. Ohjeeseen ei sisälly uusia velvoitteita, vaan siinä muistutetaan tarvittavista toimista ja velvollisuuksista.

Kunnan vastuulla, että karanteenissa oleva saa ruokaa

Tartuntatautilain mukaan kunnat vastaavat tartuntatautien torjunnasta alueellaan ja sairaanhoitopiirit tukevat kuntia asiantuntemuksellaan. Jos kunnat ja kuntayhtymät ovat jo selvittäneet karanteeniin sopivat tilat, tiloja koskevat osuudet tulisi ohjeen mukaan päivittää varautumissuunnitelmaan.

Kunnan on myös muun muassa huolehdittava karanteeniin määrätyn ruokahuollosta.

– Tämä on hyvä ottaa huomioon karanteenitilojen suunnittelussa ja myös määrättäessä ihmisiä mahdolliseen kotikaranteeniin, ohjeessa sanotaan.

Palveluasumisen ja laitoshoidon vaatimukset huomioitava

Koska uudentyyppinen koronavirus on nykytiedon mukaan riski erityisesti ikääntyneille ja monisairaille, on kuntien ja kuntayhtymien otettava varautumissuunnitelmissaan huomioon palveluasumisen, tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon vaatimukset.

– Väistötiloja pitää kartoittaa etukäteen, jolloin mahdollisen tartunnan tullessa oireettomat ihmiset voidaan tarvittaessa suojata tartunnoilta.

Kuntien on kiinnitettävä huomiota myös sosiaalihuollon yksiköiden ohjeistamiseen muun muassa siitä, millaisia varotoimia noudatetaan, jos osa asiakkaista on karanteenissa.

Yhtenäistä tilannekuvaa kootaan alueilta

Aluehallintovirastot (avit) valvovat, että sairaanhoitopiirien kuntayhtymät ovat varautuneet alueellisesti terveydenhuollon häiriötilanteisiin. Lisäksi sosiaalihuollon toimintojen on sujuttava asianmukaisesti arjen häiriötilanteissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö kokoaa yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa kultakin viideltä yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelta erikoissairaanhoidon tilannekuvan.

– Yhtenäisin perustein laadittu tilannekuva antaa mahdollisuuden käyttää ja kohdentaa alueellista työvoimaa, sairaaloita, hoitolaitoksia, lääkkeitä, hoitotarvikkeita ja tarvittavia laitteita yhtenäisesti erityisvastuualueilla.

Lue myös:

    Uusimmat