Mainos

Kuntavaalikampanjat polkaistiin käyntiin – soten vaikutukset askarruttavat

Puolueet ovat aloittaneet tulevien kuntavaalien ehdokashankinnan, vaikka vaaleihin on aikaa tasan vuosi. Sosiaali ja terveydenhuollon uudistuksen yhteydessä kuntien rooli on muuttumassa huomattavasti ja tämä on nousemassa kekseiseksi vaaliteemaksi.

Kokoomus kampanjoi tänään näkyvästi Vuosi vaaleihin -teemalla ympäri Suomea. Myös keskusta aloitti niin ikään tänään kuntavaaliehdokkaiden kosiskelun sosiaalisessa mediassa.

– Pitkä kampanja on paikallaan, sillä sekä ehdokkaille että äänestäjille on syytä tehdä selkoa siitä, mitä tehtäviä kunnilla jatkossa on ja mitä mahdollisuuksia uusi kunta tarjoaa, sanoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

Tulevat kuntavaalit eroavat aikaisemmista ainakin kahdesta syystä. Ne järjestetään lokakuun sijaan huhtikuussa ja sote-uudistuksen myötä suuri osa kuntien tehtävistä ja myös budjetista siirtyvät maakuntatasolle vuonna 2019.

Perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo arvioi, että kuntien rooli muuttuu byrokraatista ihmisiä lähemmäksi toimijaksi, kun kuntien tehtävät vähenevät.

– Vähän on hämmennystä siitä, että tuleeko kunnanvaltuustoista pelkkiä kumileimaisia sen jälkeen, mutta tilanne on ihan päinvastainen, hän sanoo. 

Laanisen mukaan kunnissa ovat jatkossa ”ihmisen kokoiset tehtävät". 

–  Se on tällainen lähipalveluiden elinvoiman mahdollistamisen kunta, joka nyt uudistuksella syntyy. Tämä on innostava näköala, mitä tässä nyt tarjoutuu, Laaninen sanoo.

– Hyvin paljon on käyty tänäänkin keskustelua esimerkiksi perusopetuksesta ja varhaiskasvatuksesta, jotka sitten tulevaisuudessa näissä maakuntauudistuksen jälkeisissä kunnissa ovat ehkä näitä keskeisimpiä ja tärkeimpiä päätettäviä asioita, kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen kuvaa kentän tunnelmia. 

Pääoppositiopuolue SDP:ssä sote-uudistuksen korostetaan olevan kesken ja siksi uusi tehtävänjako ei ole heidän mielestään selkeä. 

–  Nyt on paljon enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, joten ei ole missään nimessä kristallin kirkasta se, että tämä olisi kuntien tehtävä ja tämä maakunnan tehtävä. Eihän me edes vielä tiedetä, mistä tulevat maakuntavaltuutetut vastaavat, SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen sanoo. 

"Maahanmuuttoteemaa ei voida sivuuttaa"

Maahanmuutto on nousemassa kotouttamisen myötä myös yhdeksi isoksi kuntavaalien teemaksi.

– Asiaa ei varmaan voida sivuuttaa, kun kuntavaalikeskusteluja käydään ja kun puolueet omaa agendaansa pohtii, kokoomuksen Pesonen sanoo.  

Slunga-Poutsalon mukaan aihe puhuttaa kuntalaisia kovasti. Perussuomalaiset ovat evästäneet tulevia ehdokkaitaan ja vaativat ehdokkailta asiallista käytöstä "kaikkia väestöryhmiä kohtaan". 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.