Kunta-alan työriitaan odotetaan sovintoesitystä – SAK:n työmarkkinajohtaja kertoo, mikä neuvotteluissa jumittaa: "Ei katsota laajempaa kuvaa"

Tähän kaikkeen palkankorotukset vaikuttavat 9:56
Mihin kaikkeen palkankorotukset vaikuttavat? Haastattelussa Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja SAK:n työmarkkinapäällikkö Karoliina Huovila.

Kunta-alan työriitaan odotetaan tänään sovintoesitystä. Suora lähetys tilaisuudesta alkaa kello 12.

Viikon lakossa olleet kunta-alan työntekijät palaavat tänään töihin. Lakossa oli mukana noin 80 000 kunta-alan työntekijää kymmenessä kaupungissa.

Kunta-alan palkkakiistaa yritetään ratkaista tänään uudella sovintoesityksellä. Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharjun mukaan palkkakiista on mennyt liian pitkälle. 

– Tämä lähti liikkeelle oikeutetusti matalimpien palkkojen korotusvaatimuksena, mutta nyt tämä on laajentunut koko kuntasektorin vaateeksi ja siellä oli lääkäritkin lakossa. Ei tämä voi toimia näin, että aina 10 vuoden välein tällaisella ohjelmalla lähdetään matalapalkkaisista aloista ja laajennetaan koko kuntasektorin palkannostoon, Kangasharju sanoo. 

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat vaatineet palkkaohjelmaa, jossa tavanomaisten sopimuskorotusten päälle palkkoihin tulisi 3,6 prosentin korotus viiden vuoden ajan. Työnantajapuolen KT ei ole suostunut tähän, koska vaade koskisi myös kaikkia muita kuntatyöntekijöitä.

– Lähtisin kohdentamaan voimakkaasti näitä korotuksia niin, että lähdettäisiin oikeasti ratkomaan sitä juurisyytä, eli tiettyjen alojen jälkeenjääneisyyttä, ettei tästä tulisi yleislinjakorotusta koko kuntasektorille, joka helposti leviää kansantalouteen. Sitten oltaisiin kilpailukykyongelmissa, Kangasharju kertoo. 

Hoitoalan liitot Tehy ja Super ovat uhanneet joukkoirtisanomisilla, jos sovintoehdotus ei ole niiden mielestä kelvollinen.

SAK:n työmarkkinapäällikkö Karoliina Huovilan mukaan neuvotteluissa on jumituttu liikaa työehtosopimuksen kustannusvaikutukseen. 

– Aina puhutaan vain työehtosopimuksen kustannusvaikutuksesta, eikä katsota laajempaa kuvaa, jolloin nämä kumuloituvat vuosien saatossa. Meillä on prosenttikorotukset, mikä tarkoittaa sitä, että isompiin palkkoihin tulee isommat korotukset ja pienempiin palkkoihin pienemmät, Huovila sanoo. 

– Toivottavasti siellä on muitakin asioita, joissa päästäisiin eteenpäin. Juurikin työhyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvissä seikoissa, Huovila jatkaa. 

Katso Huovilan ja Kangasharjun koko keskustelu Uutisaamussa jutun alussa olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat