Mainos

Kunnat ulkoistavat palveluita innokkaasti

Kuntaliiton arvion mukaan yksityistäminen etenee Suomessa nyt 5-10 prosentin vuosivauhdilla.

Kuntien heikko taloustilanne on lisännyt intoa palveluiden ulkoistamiseen. Yksityisiä palveluja käyttämällä kunnat hakevat säästöjä etenkin vanhustenhuollossa, jossa ostopalvelut lisääntyvät kaikkein nopeimmin.

Kuntaliitto arvioi, että ulkoistaminen etenee Suomessa nyt 5-10 prosentin vuosivauhdilla.

Esimerkiksi vajaan 7000 asukkaan keskipohjalaiskunnassa Kruunupyyssä ruoka- ja siivoushuollosta on vastannut viime syksystä saakka kansainvälinen ISS-yhtiö. Viiden-kuudenkymmenen ISS:lle siirtyneen kunnan työntekijän työtunteja on vähennetty ja työtahti on kiristynyt. Ratkaisun myötä kunta säästää noin puoli miljoonaa euroa vuodessa.

- Jos vastapainona on se, että joutuu sulkemaan jonkun kyläkoulun, tämä prosessi on kyllä helpompi viedä läpi kuin se, että menee oikein tiukille. Tämä on iso prosessi, mutta jos sen tekee kunnlla ja ajan kanssa, se kyllä kannattaa, vakuuttaa koulutoimenjohtaja Leif Jakobsson Kruunupyystä.

Aina ulkoistaminen ei kannata, se huomattiin tuhannen asukkaan naapurikunnassa Ullavassa. Koulusiivous annettiin ensin yksityiselle, mutta palautettiin muutaman vuoden kuluttua takaisin kuntaan. Ullavan kunnanjohtajan Jouko Klemolan mukaan yksityistäminen toi säästöjä kunnalle, mutta ajan saatossa kunnan oma työ osoittautui kuitenkin taloudellisemmaksi.

Rahapulasta kärsivissä kunnissa puntaroidaan nyt ulkoistamisen hyviä ja huonoja puolia tosissaan. Niistä, jotka ovat siirtyneet ostopalvelujen tielle, vain aniharva palaa takaisin.

Ulkoistamisella halutaan myös turvata palvelujen saatavuus jatkossa, kun kuntatyöntekijöiden suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.