Kuningatar Elisabet kohtasi yhden suurimmista kriiseistään vuosikausiin – luottoapuna oli lähteiden mukaan lapsenlapsi prinssi William

Prinssi Andrew joutuu oikeuteen seksuaalirikossyytöksistä – tapaus liittyy Epsteinin seksirinkiin 0:45
Prinssi Andrew joutuu oikeuteen seksuaalirikossyytöksistä – tapaus liittyy Epsteinin seksirinkiin

Prinssi William oli kuninkaallislähteiden mukaan merkittävällä tavalla osana kuningatar Elisabetin päätöksenteossa prinssi Andrew'n kohtalon suhteen. 

Kuningatar Elisabetin kolmannen lapsen prinssi Andrew'n, 61, osallisuus edesmenneen liikemiehen Jeffrey Epsteinin epäiltyyn seksikaupparinkiin on aiheuttanut brittihovissa ennennäkemättömän skandaalin, joka on ollut myös 95-vuotiaalle Elisabetille henkilökohtainen, raskas kriisi. Tammikuun alussa Yhdysvalloista kantautui oikeuden tuomarin Lewis Kaplanin päätös, jonka mukaan Andrew'ta vastaan nostettu siviilikanne etenee siviilioikeudenkäyntiin Yhdysvalloissa. Kanteen on nostanut yhdysvaltalainen Virginia Giuffre, 38, jonka mukaan hän joutui 17-vuotiaana, eli alaikäisenä, Epsteinin seksikaupan uhriksi ja hänet olisi pakotettu harrastamaan seksiä prinssi Andrew'n kanssa kolmeen otteeseen vuosituhannen alussa. 

Oikeuden päätöksen myötä Buckinghamin palatsi ilmoitti, että Andrew menettää kaikki sotilasarvonsa eikä häntä tulla enää kutsumaan arvonimellä "hänen kuninkaallinen korkeutensa". Palatsin tiedotteen mukaan Andrew ei myöskään edusta enää missään kuninkaallisissa tehtävissä ja tulee vastaamaan syytteisiin oikeudessa siviilikansalaisena. 

Päätös Andrew'n titteleiden poistamisesta ei ollut eittämättä helppo, ja lähteiden mukaan Elisabetin pojanpoika prinssi William, 39, oli merkittävällä tavalla osana tätä päätöksentekoa. William on isänsä prinssi Charlesin jälkeen kruununperimysjärjestyksessä toisena. 

– William oli itse asiassa erittäin vahvasti mukana tätä päätöstä, ja on kerrottu, että hän ja kuningatar tapasivat kasvotusten ennen ilmoituksen tekemistä viime viikolla, kuninkaallisasiantuntija Kristin Contino kertoo. 

– Tämä näyttää mielestäni sen, mikä on mielenkiintoista, Williamin kasvavan vaikutusvallan sekä sen, kuinka Elisabet luottaa hänen arvostelukykyynsä ja hakee häneltä neuvoja. Se on mielestäni hieno merkki siitä, mitä Williamilla on edessään ja kuinka paljon Elisabet luottaa häneen sekä hänen neuvoihinsa. 

Myös seuraava kruununperijä Charles oli lähteiden mukaan mukana päätöksessä pikkuveljensä Andrew'n suhteen. Tästä huolimatta Continon mukaan on erityisen mielenkiintoista huomioida, kuinka suuri rooli nimenomaan Williamilla oli päätöksessä. 

– Elisabet nojautuu kahteen seuraavaan perijäänsä tehdäkseen tämän kaltaisia suuria perheeseen liittyviä päätöksiä. 

Asiantuntijat ovat arvioineet, että prinssi Andrew'n tilanne on myös brittihovin muulle kuninkaalliselle perheelle katastrofaalinen. Skandaali heittää erittäin synkän varjon vuoteen 2022, jonka pitäisi olla kuningatar Elisabetin valtakauden 70-vuotisjuhlavuosi. On kuitenkin erittäin todennäköistä, että myös muut kuninkaallisen perheen jäsenet joutuvat osallistumaan Andrew'n oikeudenkäyntiin, mikäli tapausta ei sovitella. 

Lue myös:

    Uusimmat