Mainos

Kuningatar Elisabet: Hallituksen prioriteetti on varmistaa Britannian eroaminen Euroopan unionista

4:06
Pääministeri Johnson oli syyskuussa varovaisen toiveikas uudesta EU-erosopimuksesta

Britannian hallituksen prioriteetti on varmistaa Britannian lähtö Euroopan unionista, sanoi kuningatar Elisabet tänäisessä puheessaan.

Britannian parlamentin uuden istuntokauden avannut kuningatar ilmoitti myös, että elämänsä Britanniaan jo rakentaneet EU-kansalaiset, "jotka ovat antaneet Britannialle jo niin paljon", saavat oikeuden jäädä maahan myös brexitin jälkeen.

Uusi maahanmuuttolaki, jonka hallitus valmistelee uuden istuntokauden aikana, päättää vapaan liikkuvuuden, ja sen lopputuloksena on kuningattaren puheen mukaan "reilu maahanmuuttojärjestelmä".

Puheen mukaan ministereiden tavoitteena on uuden, vapaaseen kauppaan ja ystävälliseen yhteistyöhön perustuvan kumppanuuden rakentaminen EU:n kanssa.

Britannia haluaa säilyttää johtavan roolinsa kansainvälisellä areenalla

Kuningattaren puheen tarkoituksena on avata parlamentin uusi istuntokausi virallisesti sekä kertoa, mitä asioita hallitus aikoo ajaa parlamentin istunnoissa istuntokauden aikana.

EU-asioihin liittyvien teemojen lisäksi puheessa luvattiin uusia sijoituksia talouskasvuun, Britannian valtiollisen terveydenhuollon NHS:n vahvistamista, mielenterveyslain uudistusta, sekä muun muassa vakavista rikoksista tuomittujen vankilatuomioiden pidentämistä.

Britannia pyrkii lanseeraamaan uudet turvallisuussäännökset rakennuksille sekä uuden infrastruktuuristrategian, joka ulottuu kaikille maan alueille.

Myös ympäristönsuojelua ollaan vahvistamassa ensimmäistä kertaa lainsäädännön keinoin.

–  Ministerini aikovat priorisoida ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun sekä sen, että jokainen tyttö saa 12 vuotta laadukasta peruskoulutusta, kuningatar listasi.

EU-erosta huolimatta hallitus aikoo varmistaa, että Britannia säilyttää johtavan roolinsa kansainvälisellä areenalla, ja että maan sisäinen yhtenäisyys on tulevaisuudessakin ensisijaisen tärkeää.

Kuningatar saapui tilaisuuteen parisenkymmentä minuuttia sen alkamisen jälkeen, kansanedustajien odottaessa häntä hiljaisuudessa. Omalle istumapaikalleen Elisabetin talutti kädestä pitäen tämän poika, kruununprinssi Charles, jonka vaimo, herttuatar Camilla oli myös paikalla.

Britannian on määrä erota EU:sta 31. lokakuuta kello 23 paikallista aikaa.

Uutista täydennetty kello 14.40.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja