Kuningas Charlesin kruunajaiskutsussa silmiinpistävä yksityiskohta – antaa viimeisen silauksen Camillan tulevaisuudelle

Kuningas Charlesin lisäksi Westminster Abbeyssa kruunataan toukokuussa myös kuningatar Camilla kuningatarpuolison sijaan.

Kuningas Charlesin virallinen kruunajaiskutsu julkaistiin keskiviikkona 5. huhtikuuta Buckinghamin palatsin toimesta. Charlesin kruunajaistilaisuus järjestetään Westminster Abbey -kirkossa Lontoossa lauantaina 6. toukokuuta, ja samassa tilaisuudessa kruunataan myös hänen puolisonsa Camilla

Eräs kruunajaiskutsun yksityiskohta pisti lopun spekulaatiolle yhdestä asiasta, nimittäin Camillan virallisesta tittelistä. Edesmennyt kuningatar Elisabet totesi vuoden 2022 alussa toivovansa, että kun aika hänestä jättää, tullaan hänen vanhimman poikansa puoliso tuntemaan kuningatarpuolisona. Kun Elisabet kuoli syyskuussa 2022, Camilla alettiin kutsua tällä tittelillä. 

Sittemmin alkoi kuitenkin spekulaatio siitä, tullaanko Camilla tuntemaan vastaisuudessa kuitenkin kuningattarena, eikä kuningatarpuolisona. Vuosikausien ajan arveltiin, ettei Camilla ottaisi käyttöönsä kuningattaren titteliä muun muassa johtuen historiastaan Charlesin edesmenneen entisen puolison prinsessa Dianan takia, josta aikoinaan oli tarkoitus tulla kuningatar Charlesin noustessa kuninkaaksi. 

Kruunajaiskutsussa kuitenkin todetaan, että kyseessä ovat "heidän majesteettiensa kuningas Charlesin ja kuningatar Camillan kruunajaiset". Näin ollen on varmaa, että Camilla tullaan tuntemaan kruunajaisten myötä kuningattarena. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Camillaa kutsutaan virallisessa yhteydessä kuningattareksi, kuningatarpuolison sijaan.

Helmikuussa Isossa-Britanniassa uutisoitiin lähdetietoihin perustuen, että näin todennäköisesti tultaisiin toimimaan. Samoin tuolloin mediatiedot kertoivat, että Charles olisi anellut äidiltään Elisabetilta vuosien ajan sitä, että Camillasta voisi jonain päivänä tulla kuningatar sen sijaan, että hän olisi kuningatarpuoliso. 

29.11398962
Kuvassa Buckinghamin palatsin julkaisema virallinen kruunajaiskutsu.

Kyseessä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta historiassa: myös aiempia brittihovin kuningatarpuolisoita on kutsuttu kuningattariksi. CNN:n lähteen mukaan sille oli kuitenkin syynsä, miksi Camilla tunnettiin aluksi yleisesti kuningatarpuolisona.

– Oli järkevämpää viitata hänen majesteettiinsa kuningatarpuolisona kuninkaan valtakauden ensimmäisinä kuukausina, jottei häntä sekoitettaisi kuningatar Elisabet II:een.

Aikoinaan tuskin monikaan uskoi, että Camillasta tulisi jonain päivänä kuningatar. Hänen ja Charlesin salasuhde paljastui julkisuuteen 1990-luvulla, kun Charles oli vielä naimisissa prinsessa Dianan kanssa. Charles ja Diana erosivat virallisesti vuonna 1996, ja Diana menehtyi auto-onnettomuudessa vuoden 1997 elokuussa Pariisissa. Diana oli äärimmäisen rakastettu ja ihailtu kuninkaallinen, jonka varjossa Camilla on kamppaillut vuosikausien ajan ja saanut hiljalleen kansan puolelleen. 

Lue myös:

    Uusimmat