Kung Fu Panda

USA 2008. Ohjaus: John Stevenson, Mark Osborne. Käsikirjoitus: Jonathan Aibel, Glenn Berger. Tuottaja: Melissa Cobb. Kuvaus: Yong Dhuk Jhun. Leikkaus: Clare Night. Musiikki: John Powell, Hans Zimmer. Äänirooleissa: Jack Black, Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Ian McShane, Seth Rogen, Lucy Liu, David Cross, Randall Duk Kim, James Hong, Dan Fogler, Michael Clarke Duncan, Jackie Chan. Kesto: 92 min.

Koomikko Jack Black dominoi helposti elokuvaa jos toistakin – jos hänelle annetaan mahdollisuus sooloilla koko sydämensä kyllyydestä. Dreamworks-yhtiön kesämarkkinoille suuntaama Kung Fu Panda hyödyntää koko miehen kapasiteettia.

Hupaisa animaatioseikkailu istuttaa Blackin lutuiseen nimirooliin, jonka pulska kömpelyys valjastetaan muinaisen ennustuksen täyttäjäksi.

Po on eloisa köntys, joka on innoissaan kung-fusta. Mieltymyksestä ei tosin ole toistaiseksi ollut pullealle pandalle juurikaan iloa, sillä työ perheen nuudelipuodissa ei edellytä taistelutaitoja.

Kohtalolla on kuitenkin suuria suunnitelmia Pon varalle, kun pehmokarhu pääsee yllättäen kuulun Mestari Shifun oppilaaksi. Juuri Pon on otettava paikka legendaarisen kung-fu-tiimin keulakuvana – etenkin kun petollinen lumileopardi Tai Lung janoaa kostoa koko konkkaronkalle…

Pyöreä puotipuksu pistää peliin kaikkensa niin kuin vain Jack Black pystyy. Verbaalikoominen bravuuri jättää varjoonsa muut nimekkäät ääninäyttelijät (Angelina Jolie, Seth Rogen, Jackie Chan, Lucy Liu…) porukan oppi-isänä artikuloivaa Dustin Hoffmania lukuunottamatta.

Sanailu on nasevaa, mutta lopultakin varsin mietoa. Kung Fu Pandan sisäänrakennettu kohdeyleisö tuntuu selvästi nuoremmalta kuin mihin on totuttu Dreamworksin aikaisempien animaatioiden kohdalla.

Taistelukohtauksiltaan kiltti Kung Fu Panda puhuttelee esikouluikäisiä ja vain hitusen vanhempia katsojia. Aikuisyleisölle tarkoitetut heitot ovat harvassa. Edeltäjiensä (Shrek, Ihmeperhe, Nemoa etsimässä) tasoinen se ei ole, mutta eipä sitä käy suuremmin moittiminen.

Kiitos tästä kuuluu paljolti animaation fantastiselle visuaalisuudelle, josta monella vähäväkisemmällä cgi-vääntäjällä olisi paljon opittavaa. Kung Fu Pandaa on juonellisesta ennalta arvattavuudestaankin huolimatta iso ilo seurata.

Vaikka itse tarina kiteytyy pitkälti juuri elokuvan nimeen, jaksaa hupaisa konsepti kantaa yllättävän pitkälle. Tai ehkä katsoja vain tuntee kiitollisuutta siitä, ettei menoa ja meininkiä raskauteta liian opettavaisella sokerihuurrutuksella imelistä biiseistä puhumattakaan.

Dreamworksilla on animoinnin lomassa selvästi nautiskeltu Hiipivästä tiikeristä, piilotetusta lohikäärmeestä ja Kill Billistä, sillä niiden vaikutteista on lähdetty luovan leppoisasti liikkeelle.

Kung Fu Pandaa levitetään Suomessa myös kotimaisin näyttelijävoimin jälkiäänitettynä versiona.

Teksti: Outi Heiskanen

Katso traileri täältä.

Lue myös:

    Uusimmat