Kun sydämen paikalla on tyhjyys – yhä useampi suomalaismies ei löydä, mitä eniten haluaa

Yhä useampi suomalaismies elää ilman parisuhdetta ja lapsia, vaikka toisin toivoisi 6:40
Asian ytimessä -ohjelmassa keskusteltiin siitä, mitkä syyt saattavat ajaa miehen tahattomaan lapsettomuuteen.

Tahaton lapsettomuus on Suomessa kasvava ilmiö miesten keskuudessa. Mies saattaisi haluta perheen, mutta sopivaa kumppania ei löydy. Asiantuntijat pitävät tilannetta äärimmäisen surullisena.

Silloin, kun mies haaveilee perheestä, hänet saattaa vallata valtava tyhjyyden tunne. Ajatukset perheen perustamisesta luovat mielikuvia hellyydenosoituksista sekä mahdollisuudesta todistaa oman lapsen kasvua ja kehitystä.

Asian ytimessä -ohjelmassa vieraillut Miessakit Ry:n kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkosen mukaan lapseton mies saattaa kantaa asiaa sisällään vuosikymmeniä. Aiheesta keskustellaan julkisesti yllättävän vähän.

– Tahattomasti lapsettomat miehet saattavat kokea, että heissä on tyhjyys sisällä. Kuitenkin miesten kyky hakea apua varhaisemmassa vaiheessa toisiltaankin on parantumassa ja se on terve ja hyvä ilmiö.

Kumppanin löytäminen ei aina ole yksinkertaista. Potentiaaliseen kumppaniin ei välttämättä ole päässyt tutustumaan omilla kotikulmilla, tai näkemykset ja arvot eivät muutoin ole kumppaneiden kohdalla kohdanneet.

Usein kumppanilta haetaan samoja arvoja kuin mitä itse elämässä arvostaa. Näitä voivat olla esimerkiksi hyvät käytöstavat, hyvät perhesuhteet ja hyvä koulutus. 

Mutta vaikuttaako koulutus mahdollisuuksiin hankkia perhettä? Yliopistonlehtori ja poikatutkija Harry Lunabban mukaan kyllä.

– Koulutuksella on merkitystä. Koulutus tuo tiettyä joustavuutta ja mahdollisuutta mukautua. Koulutus auttaa mukautumisessa maailmaan, jossa muutokset ovat mahdollisia.

– Jos osaa kouluttautua, niin osaa myös muuttaa ajatustapaansa ja toimintaansa. Se taitaa olla keskeisin mekanismi siinä. Pystyy asettautumaan erilaisiin tilanteisiin.

Puolison löytäminen on nykypäivänä lisäksi algoritmikysymys. Kekkonen summaa, että seuranetsinnässä käytetään sovelluksia, joissa määritellään, mitä puolisossa arvostaa.

– Näillä miehillä ei välttämättä ole ikinä mahdollisuutta osoittaa arvoaan potentiaalisille puolisoille. Se on kynnyskysymys eli "jäit ulkopuolelle määritelmistäni".

Asiantuntijoiden mielestä tilannetta voitaisiin parantaa muun muassa sillä, että miehiä kannustettaisiin hyvien ja kestävien ystävyyssuhteiden luomisessa.

– Kun tulee huonoja päiviä parisuhteessa, niin miten niissä huonoissa hetkissä toimitaan.

Kekkosen mukaan myöskään suomalaisnaisten haaveet perheen koosta eivät toteudu.

– Tässä on mahdollisuus, että yhteiset haaveet kohtaisivat. Että he osaisivat löytää toisensa, siihen voisimme pyrkiä.

Asian ytimessä -ohjelma MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla keskiviikkoisin iltayhdeksältä.

Lue myös:

    Uusimmat