Kun loma onkin painajainen: Kriisipuhelimeen soittotulva heinäkuussa

Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen tullut soittotulva paljastaa, että yksinäisyys ja ahdistuneisuus kärjistyvät kesällä.

Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen soitettiin kesä-heinäkuussa ennätyksellisen paljon. Mielenterveysseuran ylläpitämä kriisipuhelin vastaanotti heinäkuussa 50 prosenttia enemmän soittoja kuin edellisvuonna. Pelkästään heinäkuussa soittoja tuli yli 19 200. Kesäkuussa soittoja tuli 14 000, vuotta aiemmin 10 300.

Kesäkuukausina suurin yhteydenottosyy oli yksinäisyys ja ahdistuneisuus. Valtakunnallisen kriisipuhelimen päällikön Susanna Winterin mukaan monet soittajat kokivat olevansa ilman apua, jopa heitteillä.

– Jos seuraavaan lääkärikäyntiin oli pitkä aika, lisääntyi monen turvattomuus. Osa soittajista tarvitsi tukea selviytyäkseen yhden päivän kerrallaan, kertoo Winter.

Soittosumaa kriisipuhelimeen selittävät monet seikat. Usein tarpeelliset tukipalvelut ovat kesäkuukausina suljettuna tai toimivat vajaamiehityksellä. Keskusteluista ilmeni, että kesällä avuntarvetta lisäsivät päihteiden käyttö, parisuhdeongelmat, perhe- ja lähisuhdeväkivalta sekä erilaiset mielenterveysongelmat.

– On huolestuttavaa, ettei palveluja ole saatavilla lomakaudella, jolloin esimerkiksi parisuhdeongelmat saattavat helposti kärjistyä. Monesti avuntarpeen taustalla on iso ongelmien vyyhti.

Eniten puheluja tuli juhannuksesta heinäkuun puoliväliin. Norjan tragedia ei lisännyt soittomäärää. Jonkin verran puheluissa näkyi kuitenkin yleinen huoli maailman tilanteesta, muun muassa globaalista talouskriisistä.

Keskimäärin kriisipuhelimessa käydään 3 000 keskustelua kuukaudessa. Puhelimessa päivystävät kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset tukihenkilöt.

MTV3/Helmi

Lähde: STT Info

Kuvat: Shutterstock/Yuri Arcus

Lue myös:

    Uusimmat