Mainos

Kun joku tunnistaa kuvasta paikan kuten vantaalainen Olli, saattaa lapsi pelastua pedofiilin kynsistä – jo 9 lasta pelastettu kansalaisten avulla

4:23

Europolin tavallisten kansalaisten tunnistuskykyä hyödyntävä kampanja on pelastanut jo yhdeksän lasta hyväksikäyttäjien kynsistä. Lisäksi yksi epäilty hyväksikäyttäjä on otettu kiinni.

Video: Olli Enne kertoi MTV Uutisten toimitukselle, miten hän tunnisti Kiinassa sijaitsevan talon katon nettisalapoliisityöllä.

Tämän kuun alussa Suomessakin sai huomattavaa huomiota vantalaainen Olli, joka onnistui mitä luultavimmin paikantamaan Europolin jakamassa kuvassa sijaitsevan kiinalaisrakennuksen. Myös muita paikkoja on tunnistettu.

Europol on julkaissut sivuillaan joukon kuvia paikoista ja esineistä, jotka on poimittu materiaalista, jossa lapsia käytetään seksuaalisesti hyväksi. Yleisön toivotaan kertovan viranomaisille, jos he tunnistavat kuvissa näkyvät esineet tai paikat. Viranomaiset voivat hyödyntää vihjeitä hyväksikäytön kohteeksi joutuneiden lasten pelastamiseksi ja rikollisten saattamiseksi vastuuseen teoistaan. Tunnistusta kaipaavat kuvat voit katsoa Europolin sivulta löytyvästä Trace an Object -kampanjasta.

Europol on saanut kuvien perusteella yli 22 000 vihjettä, ja lukuisia julkaistuista yli 100 kuvatusta esineestä on tunnistettu.

Europol ei kerro, mitä on paljastanut

Europolin tiedottaja Claire Georges kertoo, että viranomaiset eivät voi valitettavasti antaa tarkempia tietoja selvityksessä olevista rikoksista tai pelastettujen lasten tapauksista. Hänen mukaansa käynnissä on useita tutkintoja tapausten selvittämiseksi, mutta yksittäisistäkin onnistumisista halutaan kertoa vasta, kun kaikki osalliset on saatu kiinni. Siihen asti tapauksista ei kerrota, jotta epäillyt eivät saisi vihiä siitä, että virkavalta on heidän kiintereillään.

– Yritämme saada kiinni koko verkoston, hän kertoo. 

Europolin tutkimissa lasten seksuaalisissa hyväksikäytöissä voi olla kyse kansainvälisistä rikollisverkostoista, jotka hyväksikäyttävät lapsia yhdessä ja jakavat materiaalia keskenään.

Toivoo lisää vihjeitä

Kun kansalaiset uskovat tunnistaneensa esimerkiksi poliisin julkaisemassa kuvassa esiintyvän paikan, toivovat he yleensä Europolin tiedottavan pian, jos tunnistus tuottaa tulosta. Se ei kuitenkaan monesti ole mahdollista tutkintaa vaarantamatta.

– Ymmärrämme ihmisten turhautumisen, Georges myöntää.

Hän toivoo kuitenkin kansalaisilta ymmärrystä sille, että tapausten tutkinnassa voi kestää pitkäänkin, ja liika avoimuus voi vaarantaa lapset, joihin kohdistuneita rikoksia poliisi selvittää. Hän korostaa, että Europol tarvitsee vihjeitä joka puolelta maailmaa seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutuneiden lasten pelastamiseksi.

Georges lupaa, että Europol tulee kertomaan, kun jokin tapaus saadaan pohjamutiaan myöten ruodittua kansalaisten vihjeiden avulla.

Europol on julkaissut videon, jossa se kertoo, miten sen joukkoistamista hyödyntävä Trace an Object -kampanja toimii.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja