Kun intohimo katoaa suhteesta – tiesitkö tätä haluttomuudesta?

Kun intohimo katoaa parisuhteesta, kärsii usein ensimmäisenä seksielämä. Amerikkalaislääkärit David Schnarch ja Ruth Morehouse kertovat 40 vuoden kokemuksella, mitkä haluttomuuteen liitetyt myytit pitävät paikkansa, ja mitkä eivät.

Myytti: Pariskunnat, jotka kertovat elävänsä seksittömässä suhteessa eivät koskaan harrasta seksiä.

Totuus: Tämä ei usein pidä paikkaansa. Osa pariskunnista, jotka väittävät elävänsä seksittömässä suhteessa, harrastaa todellisuudessa seksiä – kylläkin harvoin. Asiantuntijat ovat tavanneet pariskuntia, joiden seksielämä on vähitellen hiipunut. Muutaman kuukauden välein seksiä harrastaneet pariskunnat kokivat itse, ettei seksi ole osa heidän parisuhdettaan.

Myytti: Seksittömissä suhteissa elävät vain vanhemmat ihmiset.

Totuus: Tämä ei pidä paikkaansa. Vaikka seksitön parisuhde liitetään usein helposti iäkkäämpiin pariskuntiin, on myös paljon nuoria, jotka eivät harrasta seksiä. Todellisuudessa useat ihmiset nauttivat seksistä enemmän vanhetessaan.

Myytti: Naiset ovat todennäköisemmin parisuhteen haluton osapuoli.

Totuus: Noin puolet pariskunnista kokee, että suhteen haluton osapuoli on mies. Naisiin yhdistetty haluttomuus johtunee siitä, että naiset ovat tunne-elämältään usein herkempiä ja siksi heidän vaatimuksensa myös seksin suhteen saattavat olla miehen vaatimuksia tarkempia.

Myytti: Haluttomuus johtuu epävarmuudesta.

Totuus: Joskus ajatellaan, että haluttomuus parisuhteessa johtuu kokemuksen puutteesta tai yksinkertaisesti epävarmuudesta. Näin ei kuitenkaan usein ole. Seksiä harrastamaan haluttomampi osapuoli saattaa olla myös kokenut ja sinut itsensä kanssa, mutta seksi oman kumppanin kanssa ei yksinkertaisesti tyydytä.

Myytti: Seksielämä on mennyttä avioliiton jälkeen.

Totuus: Naimattomat pariskunnat harrastavat todennäköisemmin seksiä kuin vihityt. Avioliiton solmineet harrastavat kuitenkin useammin seksiä kuin sinkut. Suuseksi on niin ikään suositumpaa avioparien keskuudessa, kuin sinkkujen.

Myytti: Seksiongelmat viestivät muista ongelmista.

Totuus: Usein haluttomuuden taustalla on myös muita ongelmia. Esimerkiksi kumppaneiden henkiseen kasvamiseen liittyvät valtataistelut saattavat ajaa pariskunnan seksittömyyteen. Itsenäisyys ja toisaalta yksiavioisuus saavat pinnan alla kiehumaan ja seksi saattaa toimia aiheiden työstämisessä epätoivottuna välikätenä

Myytti: Haluttomuus johtuu hormoneista.

Totuus: Monet asiat vaikuttavat haluttomuuteen. Haluttomuuden taustalla voi hormonien lisäksi olla esimerkiksi tietty lääkitys tai jopa sairaus. Pariskunnat pyrkivät usein selittämään haluttomuutta hormoneilla, sillä esimerkiksi keskinäisiä erimielisyyksiä ei kyetä selvittämään.

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat