Kumpi on tehokkaampi, Pfizer vai Moderna? Yhdysvaltojen viranomainen selvitti: Toisen teho heikkenee merkittävästi 120 päivän jälkeen

15 000 rokoteannoksen viimeinen käyttöpäivä ensi viikolla – kolmansia annoksia kiirehditään 3:51
Suomessa suuri määrä rokotteita uhkaa mennä vanhaksi ensi viikolla. Sen takia kolmansia annoksia kiirehditään. Katso uutisjuttu aiheesta yltä.

Yhdysvaltalaisen tautiviranomaisen CDC:n johtamassa tutkimuksessa selvitettiin kolmen Yhdysvalloissa käyttöön hyväksytyn koronarokotteen tehoa. Modernan tuote todettiin tehokkaimmaksi koronan sairaalahoitoa vaativaa tautimuotoa vastaan. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Tutkimuksen perusteella Modernan koronarokote esti parhaiten koronatartunnan saaneiden rokotettujen päätymistä sairaalaan. Rokote antoi tutkimuksen mukaan 93 prosentin suojan sairaalahoitoa vaativaa tautimuotoa vastaan.

Lääkeyhtiö Pfizerin valmistaman koronarokotteen tarjoama suoja oli tutkimuksen mukaan 88-prosenttinen ja kolmannen mukana olleen, Johnson & Johnson -yhtiön Janssen-rokotteen tarjoama suoja 71-prosenttinen. 

Modernan ja Pfizerin rokotteet ovat käytössä myös Suomessa. Johnson & Johnsonin rokotetta ei Suomessa jaeta.

Pfizerin teho heikkeni

Tutkimuksessa Modernan ja Pfizerin rokotteiden tehon eroa selitettiin etenkin sillä, että Pfizerin rokotteen suojateho näytti alkavan heiketä noin neljä kuukautta täyden rokotussarjan, eli kahden koronapiikin jälkeen.

Tutkijoiden mukaan Modernan rokotteen parempi suojateho saattaa selittyä sillä, että rokotteessa on suurempi määrä mRNA:ta sekä sillä, että rokotteiden annosten välille jäävä aika on eri. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin myös mahdollista, että tutkimustuloksiin vaikuttivat jotkin tutkimusryhmien väliset erot, joita ei otettu tutkimuksessa huomioon.

Pfizerin rokotteen suojateho oli 91 prosenttia 14-120 päivää toisen rokoteannoksen jälkeen, mutta laski 77 prosenttiin 120 päivän jälkeen, tutkimuksessa todettiin.

Tutkimuksessa myös rajoitteita

CDC:n johtamaan tutkimukseen osallistui yli 3600 koronataudin takia sairaalahoitoon joutunutta aikuista maaliskuun ja elokuun välillä. Tutkimusta tehtiin 21 sairaalassa ja 18 eri osavaltiossa. Tutkimusta varten tarkasteltiin myös rokotteen muodostamia vasta-aineita 100 terveen ihmisen verinäytteissä.

Tautiviranomaisen julkaisemassa raportissa huomautetaan, että vaikka rokotteiden tehoissa havaittiin tutkimuksessa eroa, ne kaikki tarjoavat silti merkittävän suojan koronaviruksen sairaalahoitoa vaativaa tautimuotoa vastaan.

Tutkimukseen liittyy myös jotain rajoitteita. Siinä ei esimerkiksi selvitetty rokotteiden tehoa lapsissa tai aikuisissa, joiden immuunipuolustus on heikentynyt. Tutkimuksessa ei myöskään selvitetty rokotteiden tehoa koronan lievempiä tautimuotoja vastaan. Lisäksi tutkimukseen osallistuneita vapaaehtoisia seurattiin vain hieman yli puolen vuoden ajan, eli rokotteiden pidempiaikaisesta tehosta se ei välttämättä kerro mitään.

Lue myös:

    Uusimmat