Näin rajusti polttoaineveron korotus näkyy lompakossasi – Veronmaksajat ärähtää: "Saa riittää koko vaalikaudeksi"

Liikennepolttoaineen hinta nousee ensi vuonna – keskivertoautoilijalle noin 70 euron lisäkulut vuodessa 2:04

Ensi vuonna tähän aikaan auton tankkaaminen rokottaa lompakkoa nykyistä enemmän. Valtiovarainministeriön budjettiehdotus aikoo korottaa bensiinin ja dieselin litrahintaa ensi vuoden elokuussa 6,5 senttiä, selviää Veronmaksajain Keskusliiton tekemistä laskelmista.

Se tietää keskivertokulutuksella, 17 000 kilometriä, vuodessa bensiiniautolla ajavalle noin 77 euron lisäkustannuksia vuodessa. Dieselautolla ajava selviää pulittamalla lisää 66 euroa vuodessa.

– Kun näin reilu korotus, vuositasolla 250 miljoonaa euroa, tulee ensi vuonna, kyllä se varmaan koko vaalikaudeksi saa riittää. Hallitusohjelman kiristyshän on tässä nyt kokonaan toimeenpantu, Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen toteaa. 

Veronmaksajilta kritiikkiä

Hallitusohjelman mukaan perusturvan parantaminen sekä tuloverotuksen keventäminen kompensoivat polttoaineverotuksen nousua pienituloisille.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtajan mukaan vastaantulo ei ole riittävä, kun palkansaajien tulojen verotus kiristyy ja palkasta jää entistä vähemmän käteen. 

– Pitäisi huolehtia ihmisten tuloista. Jos ajatellaan tavallisia keskituloisia tai hyvätuloisia palkansaajia, heille nämä pienituloisille jyvitetyt kevennykset hallituksen toimesta eivät olennaisesti tule vaikuttamaan.

– Jos on kokoaikainen palkansaaja, keskituloinen tai siitä ylöspäin niin heidän verotus on reilusti kiristymässä, kun sosiaalimaksut nousevat. Valitettavasti, Lehtinen sanoo. 

Polttoaineen lisäksi verotuloja haetaan muun muassa tupakan ja virvoitusjuomien verotusta kiristämällä.

Lue myös:

    Uusimmat